< div id=”header ”>< / div>

söndag 15 september 2019

SD i Varberg ställer interpellationer om försörjningsstöd och nyanlända, ensamkommande samt anhöriga !


Sverigedemokraterna har en del intressanta interpellation som de lämnar in till kf i Varberg på tisdag 17/9 .

Interpellation till socialnämndens ordförande gällande återbetalning av försörjningsstöd

En del kommuner inför nu striktare regler för bidragstagare, bl.a. Kävlinge. En stor grupp som berörs är nyanlända. När de kommer till en kommun och skriver in sig på arbetsförmedlingen får de etableringsstöd av staten. Det dröjer oftast en tid innan det stödet kommer och under den tiden betalas försörjningsstöd av den berörda kommunen.

Det statliga stödet betalas ut retroaktivt och blir därför ett dubbelt stöd. Grundprincipen är att man inte ska kunna få ersättning eller stöd för samma sak två gånger, vilket blir fallet om inte IOF återkräver utbetalt försörjningsstödet. Det kan också komma att beröra andra grupper som av olika anledningar fått försörjningsstöd under tiden de väntat på ersättning från t.ex. försäkringskassan.

Modellen har redan införts i Växjö, Sundbyberg, Solna och ska nu även införas i Kävlinge. En del kommuner har varit väldigt framgångsrika och har minskat utgifterna för försörjningsstöd med upp emot 40 procent. Med bättre kontroll och tydligare regler markerar dessa kommuner tydligt att försörjningsstödet ska vara den sista utvägen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialnämndens ordförande Erland Linjer följande:


1. Används redan denna modell i Varberg?

2. Om svaret är "ja", vilka ekonomiska konsekvenser för försörjningsstödet har du sett?

3. Om svaret är "nej", kommer du då att verka för att implementera modellen i Varberg?

Olle Hällnäs, SD

--------

Interpellation till kommunstyrelsens ordförande gällande nyanlända, ensamkommande och anhöriga inom perioden 2020 - 2023

Under föregående mandatperioden har Varberg tagit emot ett stort antal nyanlända,ensamkommande och anhöriga samt ansvarat för att ordna boende till dessa på en redan ansträngd bostadsmarknad. Dessa skall även för att bidra till samhället snarast komma i icke skattefinansierade arbeten.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil
följande:


1. Hur många av de nyanlända har idag någon form av sysselsättning?

2. Hur många som har sysselsättning har en lön de kan leva på utan bidrag samt inte betalas med kommunala eller statliga skattemedel?

3. Hur mycket betalar kommunen för subventionerade anställningar, praktik inräknat, till ovanstående grupper samt även den totala kostnaden för alla subventionerade anställningar, praktik inräknat?

4. Hur ser prognosen för försörjningsstöd samt boende för ovanstående grupper perioden 2020-2023?

Olle Hällnäs, SD

Inga kommentarer: