< div id=”header ”>< / div>

lördag 22 juni 2019

Region Halland - Miljöpartiet har efter 25 år med alliansen blivit ett renodlat vänsterparti !


När Miljöpartiet efter 25 år kastades ur allianssamarbetet i Halland var det några som ryckte till.

Visserligen gick MP kraftigt tillbaka men Alliansen har alltid sett ett värde att ha med MP i Region Halland i sin majoritet.

Troligen är sanningen att L, KD och C gjorde ett framgångsrikt val hösten 2018 och för att bereda vägen för poster i förhandlingarna måste någon offras. De blev MP.

Många ställde frågan vad gör då MP?

Strax efter inleddes en valteknisk samverkan med S och V.

Detta samarbetet är djupare än så då de också samarbetar budgettekniskt ihop. Sedan förstår jag inte varför de inte också gör det inom "klimat & miljö" utan ska "locka" alliansmajoriteten att stödja dem i någon slags separat deal? De har ju själva alierat sig med oppositionen.

Själva hade de oerhört svårt att övertyga väljarna och var ytterst nära att förlora alla sina platser i regionfullmäktige.

Från MP Hallands fb-sida (19 juni)

"I dagens budgetdebatt i regionfullmäktige försökte vi locka M+C+L+Kd-majoriteten att bli mer konkreta i vad de ska göra för klimat&miljö. Vi röstade med S+V som vi jobbat tillsammans med i budgetarbetet, men la även klimat&miljö som separat yrkande när majoritetsbudgeten vann. Tyvärr nappade inte majoriteten men vi återkommer.
Vi argumenterade också för förstärkning av arbetet med den psykiska ohälsan i samarbete med kommunerna och att utveckla grön rehab."

En joker i sammanhanget är att SD fick 10 mandat men känns som regionpolitiska amatörer. Deras regionpolitiska program tilltalade inte mig alls utan var mycket att höja vårdpersonalens status vilket även S och V har i sina program.

Nu när MP krypit in i vänsterfållan är det inte otroligt att SD kommer att fylla luckan som uppstår för att förbereda sig som "vågmästarparti". Men då krävs det politiker som är regionpolitiker inte istället för att de inte kom in i riksdagen eller som ytterligare uppdrag för det de redan har i kommunen.

Inga kommentarer: