< div id=”header ”>< / div>

måndag 6 maj 2019

Är KD bättre på att göra bedömningen om Ringhals 1 och Ringhals 2 är lönsamt att drivas vidare än Vattenfall ?


Insändare jag skickat till Hallands Nyheter som svar på en KD-insändare att köra Ringhals 1 och 2 vidare.

"Sverige behöver kärnkraften "

Larry Söder (KD) och Morgan Börjesson (KD) vill att Vattenfall omprövar sin inställning att ställa av Ringhals 1 och 2 . Som anledning anger de att lönsamheten förbättrats då elpriserna har stigit.

Förmodligen kommer de väl att sjunka då när Ringhals 2 som varit ur drift i april nu kan köra med full kapacitet? Det återstår att se men annars handlar det inte om att det varit elbrist i april månad då Ringhals 2 när R2 varit avstängt för byte av generator. Då hade det varit kris.

KD-politikerna anger också som argument att för att nå våra miljömål så behövs kärnkraften. Nu tror jag inte det är elproduktionen i Sverige som är det största bekymret utan framförallt att komma åt utsläppen från länder där vi importerar som tillverkas och transporteras på annat sätt än vad vi gör i Sverige.

Av de globala klimatutsläppen är 12 % utifrån EU-kretsen och alla länder har väl inte kärnkraft? Sverige ligger redan i framkant på både klimat- och miljöområdet.

Asien står för den främsta ökningen de närmaste åren av CO2-utsläpp och den främsta utmaningen är att visa på att Sverige och andra EU-länder kan framställa varor och transporter som dels inte belastar miljön men också är långsiktigt lönsammare än vid kol, olja och gasanvändning..

Vattenfall gör sin bedömning och har svängt till att satsa mer på förnybart. KD vill satsa på ålderdomlig teknik i gamla kärnkraftverk som gör bättre nytta i den nya tekniken vilket som..

KD ingår också i en energiöverenskommelse med regeringen , centerpartiet och moderaterna och bör väl där lägga upp riktlinjerna för en långsiktig energipolitik. Effektskatten är borrtagen, marknaden och inte subventioner bestämmer lönsamheten, det finns inget förbud mot kärnkraft..

Snarare behöver KD använda sin kraft att förtydliga vad man ville när de gick med på denna uppgörelse eller visste man inte det? Sedan gäller det också att få andra partier med sig på sin linje. Klarar KD det och i så fall med vilka?

Pierre Ringborg


Vattenfalls rapport om elpriser (Det är många faktorer som påverkar ditt elpris, allt från vädret till råvarupriser och valutor.)

30 april – Torrt och vindfattigt i hela Sverige påverkar elpriset uppåt

Under årets första kvartal har elpriset succesivt sjunkit men sedan mitten av april har elpriset på nytt börjat stiga. Orsaken är bland annat stigande priser på råvaror och utsläppsrätter samt mindre blåst än vi hade under mars på de platser där Vattenfall har vindkraftsproduktion.

Torrt väderläge och dålig nederbörd stoppar prisnedgången

– Vi ser just nu ett stopp på prisnedgången med anledning av det för årstiden torra väderläget. Nederbörden som väntas denna vecka ser inte ut att vara tillräcklig ur ett produktionsperspektiv och lägg därtill den vindfattiga situationen så har vi just nu ett läge som är snarlikt det i fjol, men en månad tidigare, säger Jonas Stenbeck, chef Vattenfall Försäljning.

Det torra och vindfattiga vädret under april har fått elpriserna att stabiliseras efter att de succesivt gått nedåt sedan januari. Spotpriset under april har haft ett snittpris på 41,7 öre/kWh i elområde 3.

Råvarupriserna uppåt igen

Priset på råvaror, utsläppsrätter och olja har stigit något och håller upp elpriserna på den europeiska elmarknaden. På produktionssidan finns det flera faktorer som bidrar till det osäkra läget på elmarknaden. Vind- och vattenkraft producerar lägre än normalt och kärnkraften startar snart sin årliga revision som pågår under sommarhalvåret.

– Det behöver komma mer regn nu och blåsa mer. Det är svårt att förutspå hur det kommer att utvecklas så jag rekommenderar alla med rörligt elpris att ha lite extra koll på elprisutvecklingen. Får vi en liknande sommar som förra året, med lite eller ingen nederbörd, kommer det att påverka elpriset uppåt. Under sommarhalvåret tenderar vi att förbruka mindre el, framförallt om man bor i en eluppvärmd villa. Men uppstår samma situation som ifjol kan kostnaderna ändå öka betydligt.

Inga kommentarer: