< div id=”header ”>< / div>

tisdag 23 april 2019

Varifrån kommer dina kläder och varför tillverkas de inte där de gör mest klimatnytta ?


Varifrån kommer dina kläder och var är de tillverkade?

Är du medveten om att det du köper som är tillverkade någon annanstans bidrar det till klimatutsläppen?

Förutom de miljöproblem som kan uppstå går det åt mängder av vatten. Dessutom ska kläder tas om hand efter de använts och det sker oftast genom förbränning globalt över världen. Hör du politiker i Sverige prata om kläder som ett miljö- eller klimatproblem? NEJ de har en attityd att vi enbart ska fokusera kring vissa smala områden som passar dem.

Men vi vet att konsumtionen av klädesplagg ökar och även om vi i Sverige är duktiga på att ta hand om kläder och skor ifrågasätter vi oftast inte var de är tillverkade. Det sker oftast i låglöneländer i massproduktion som dessutom ska transporteras för att nå vårt klimatsmarta Sverige där politikerna tycker vi är bäst i världen på klimat & miljö. Varför tillverkas då inte kläderna här dÅ ?

Enligt tidningen Arbetet

"– Den globala produktionen av kläder och skor orsakar åtta procent av världens utsläpp av växthusgaser, och med en tillverkning koncentrerad i Asien är industrin i huvudsak beroende av kol och naturgas för elektricitet och uppvärmning. Om vi fortsätter på samma sätt kan utsläppen av växthusgaser från industrin ha ökat med nästan 50 procent till 2030, säger Elisa Tonda vid UN Environment"

Inga kommentarer: