< div id=”header ”>< / div>

torsdag 18 april 2019

Varberg presenterar årsredovisning med gott resultat men när höjer de skatten?


Varbergs kommundirektör uttalar sig i HN - och samtidigt åldras befolkningen.

Jomen har vi inte ambitioner att vi vill ha en befolkning som håller sig vital och frisk som får åldras och leva längre? Varberg har ju tyckt det varit viktigare att satsa på ett Idrottscentrum i Trönninge och ett ett osäkert simhallsprojekt framför att prioritera för en äldre befolkning. Till de äldre suktar kommunen efter statsbidrag. De är ju inte produktiva längre.

Samtidigt slås det fast att det är engångsförsöljningar som räddat resultatet de senaste åren. Försäljning av Åkaren som inbringade 20 miljoner 2017 nämns inte men det var förra året det räddade det bokslutet.

" Det goda resultatet beror till stor del på försäljningar. Under året gjordes reavinster på 58 miljoner kronor efter försäljningar av arrendetomter i Apelviken, försäljningen av Södertull till Varbergs Bostad gav en vinst på 43 miljoner kronor och försäljningen av Tvillinghusen till Varbergs Fastighets AB gav en reavinst på 5 miljoner kronor. Rensat för reavinster var årets resultat 8 miljoner kronor plus."

Stora utgifter lånar kommunen pengar till men det gäller att hålla driftsbudgeten. Simhallsbygget är kommunens största projekt just nu.

" " En av de mer övergripande riskerna”, heter det i årsredovisningen, är ränteutvecklingen på de lån som tagits av kommunen och dess bolag. Totalt så uppgår dessa skulder i dag till drygt fyra miljarder kronor. Under de kommande fem åren förväntas de växa ytterligare. Kommunens egen låneskuld förväntas växa från 350 miljoner kronor till 1,1 miljarder kronor och låneskulden i de kommunala bolagen förväntas växa från 3,7 miljarder kronor till 5,8 miljarder kronor."

Nu vet vi inget om vad som händer till hösten då ny budget planeras. Men helt klart är att valrörelsens löften nu lagt sig och den hårda varadagen kommer att skärskåda kommunens politiker.

Inga kommentarer: