< div id=”header ”>< / div>

lördag 6 april 2019

Sverige är ingen förebild för ekologiskt avtryck så länge hög konsumtion upprätthålls och fler ska leva på medelklassens konsumtionsnivå !


Sverige är bäst i Norden och Europa på elproduktion som släpper ut minst 1) koldioxid 2) stor andel fossilfritt och hyfsad andel 3) förnybart.

Den som vill sätta sig in i energifrågan kan läsa denna sajt analys.se

Nu är det inte så enkelt om vem som är bäst på att släppa ut minst koldioxid, använda fossilfritt eller förnybart för Sverige är också ett av de länder med störst ekologiska avtryck som lever högt över vad jorden klarar av.

Inte minst västvärldens konsumtionsmönster måste göras något åt. Det är vi som varit förebilden för hur allting ska utvecklas.

"För att minska våra ekologiska fotavtryck måste vi enligt Världsnaturfonden WWF åka mer kollektivt, dra ner på bil- och flygresor, minska köttkonsumtionen, handla mer hållbart, se över hemmets elkonsumtion samt spara och investera klimatsmart.

Gunilla Elsässer, chef för WWFs arbete med mat, klimat och energi på WWF berättade i fjol i samband med Earth Overshoot Day, att huvudanledningen till att dagen infaller tidigare och tidigare för varje år är att vi globalt förbrukar mer resurser. Det beror dels på hur många vi är på planeten, men också på hur mycket vi konsumerar och på att vi får en allt större medelklass i världen som har råd att konsumera. Vårt ekologiska avtryck på planeten jämförs sedan med den så kallade biokapacitet, det vill säga ett ekosystems förmåga att förse oss människor med det vi konsumerar på ett hållbart sätt.# Resultatet ser allt mörkare ut för varje år, inte minst i västvärlden."

Inga kommentarer: