Erika Bjerström gör den bästa analysen jag läst om klimatkrisen, förväntningar inför EU-valet.
Bara det att "EU:s första gemensamma klimatmål – att minska CO2-utsläppen med 20 procent till 2020 – nåddes faktiskt i förtid. Redan 2016 var det klart" Ja högre ambitioner har inte EU haft och även om det skärpts ytterligare har det inte varit svårt att nå klimatmålet som förutsatts.
Då kommer det "Inte ens miljömedvetna länder som Tyskland, Frankrike och Sverige klarar sina löften om att minska koldioxidutsläppen i den takt som krävs. Tvärtom ökar utsläppen i EU. Förbättringarna äts upp av den ökade energikonsumtionen.
Det är inte klimatmålen som är problemet utan att energikonsumtionen ökar och "koldioxidutsläppen måste ner, trots att EU:s främsta ekonomiska konkurrenter Kina och USA konkurrerar med fortsatt tillväxt och expansion före klimathänsyn.
Således sker inte konkurrensen på lika villkor och vi köper och säljer från länder som inte har samma syn på klimatet som vi i EU-sfären har. Dessutom måste "Omställningen måste också ske på ett socialt rättvist sätt så att inte stad och landsbygd hamnar på kollisionskurs"
Kärnkraftens vara är problematisk då det kräver att EU ser det som ett sätt att sätt att underlätta CO2-målen om vi kan undvika olja och kol vilket används i argumentation. I sammanhanget är det ojämn fördelning i EU vilka som har stor andel kärnkraft och vilka som använder fossila energislag så den ekvationen är inte helt lätt heller.
Det finns förslag på utvecklade tågnät genom Europa för att binda samman delar och skapa en tågunion för längre sträckor. Detta tar tid och är kostbart. Upp till detta finns förslag på bindande utsläppsmål för länder som de måste genomföra annars sanktioner. En gemensam koldioxidskatt skulle kunna genomföras för att tvinga kolindustrin, flyget och fartygsnäringen att minska sina utsläpp.
Allt som ger pålagor för europeiska företag blir en konkurrensfördel för exempelvis Kina och USA. Jobben hotas och även om statstiken ser bra ut minskar inte utsläppen totalt om vi tvingas importera det vi kan göra själva.
"EU:s 500 miljoner medborgare svarar bara för 12 procent av de globala CO2-utsläppen. Men vi är den rikaste delen av världen och utsläppen per person ligger högt."
"Miljöorganisationer kräver att EU tar täten och satsar på att minska utsläppen till 80 procent till 2030, alltså en fördubblad ansträngning jämfört med det klimatmål som gäller idag och som man inte är i närheten av att nå. På andra sidan står partier som menar att vi bara kan följa internationella avtal där Kina , Indien och USA fullföljer sina åtaganden annars blir våra egna mål destruktiva för jobben och utomeuropeiska företag tar över.
Förutom ovan så finns nationella krafter som menar att det var bättre förr att nationerna håller på att förlorar sin självbestämmaderätt att fatta sina egna beslut. Vi har ju ett ouppklarat #brexit i Åminne och att den europeiska gemenskapen bygger på ett tottstyrt imperiebygge utan förankring blöand vanliga människor. Då ska vi inte heller glömma konflikten i Katalonien som EU överlåter till Spanien att klara upp utan extern inblandning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar