< div id=”header ”>< / div>

onsdag 13 februari 2019

När de grönaste gröna hoppar av Miljöpartiet öppnar det vägen för ett nytt frihetligt parti !


Max Andersson för närvarande EU-parlamentsledamot för MP hoppar av Miljöpartiets EU-lista 2019 där han står som nr 5.

Motiven är att det skett någon slags högervridning hos Miljöpartiet och att de inte tycks sätta gräns för att sitta i en regering vilka frågor som avgör om de ska hoppa av. Dessutom har systemkritiken försvunnit helt utan det handlar om genomförandefrågor för dagsaktuella beslut.

Jag förstår helt och hållet att Max inte vill vara något "radikalt alibi" för invalda om man själv hyser andra åsikter hur politik ska bedrivas. Sedan är frågan om detta "alibit" skrämmer väljare eller lockar väljare till MP?

Jag tror det är bra att Miljöpartiet renodlar sig som "Gröna liberaler" och ingår i en samlad grönliberal grupp i EU-parlamentet ihop med centern och liberalerna. Att de mer renodlat systemkritiska mer vänstergröna utvecklar sin politik med frihetligt rosa/röda inslag och ingår i någon annan partigrupp eller förblir obundna.


Det intresssanta är den ledare Lennart Fernström skrev i Tidningen Syre för några veckor sedan. "Kan de grönaste gröna skapa ett frihetligt parti?"

"I takt med att Miljöpartiet lämnat det gröna fältet, gått mot mitten i svensk partipolitik och likt resten av mitten rört sig åt höger så finns utan tvekan utrymme för ett nytt parti till vänster som inte är statskramande. Det solidariska frihetliga hörnet är i dag helt tomt i svensk partipolitik. Frågan är om det parti som nu är på gång kan ta den platsen. Ambitionen att bygga en bred rörelse är behjärtansvärd men om en bara tittar på den befintliga vänstern är risken uppenbar att det blir Vänsterpartiet 2.0 istället för Miljöpartiet 2.0. Visserligen utan V:s historiska börda, men med få sakpolitiska skillnader."

Behöver vi specialregler för allting? Måste vi diagnosticeras för att slippa arbeta? Finns det någon tillit till människor att sköta sig själva och använda pengar förnuftigt? Måste vi använda skattepengar till i huvudsak storskaliga satsningar och militarism? Behöver vi politiker med skyhöga löner eller går det att införa DIREKTDEMOKRATI där vi låter medborgarna avgöra vad som är förnuftigt?

Inga kommentarer: