< div id=”header ”>< / div>

torsdag 21 februari 2019

Motion om bidragsregler kommer upp i kommunfullmäktige då SD nekats hyra lokal på Folkets hus i Varberg !

En viktig motion kommer upp i kommunstyrelsen i Varberg den 26 februari angående att SD nekades tillträde till Folkets hus strax innan valet.

Noteras att Kommunisterna haft ett jättearrangemang där i början av året och att Varbergs kommun emellanåt använder lokaliteterna titt som tätt. SD har åtta mandat i kommunfullmäktige och representation i alla nämnder inklusive kommunstyrelsen
.


Svar på motion angående bidragsregler

Förslag till beslut

Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta

1. avslå motion om bidragsregler.

Beskrivning av ärendet

Olle Hällnäs (SD) inkom med motion till kommunfullmäktige i september 2018 angående bidragsregler. I motionen framgår en önskan om att kommunen inte ska dela ut bidrag till föreningar som inte ställer upp för den demokratiska likabehandlingsprincipen. Bakgrunden till motionen var att Sverigedemokraterna blivet nekade att hyra en lokal av folketshusföreningen i Varberg.

Beslutsunderlag

Beslutsförslag 14 januari 2019

Kultur- och fritidsnämnden 2018-12-19 § 171
Motion inkommen 18 september 2018

Övervägande

Motionen avslås med hänvisning till kultur och fritidsnämndens yttrande.

I yttrandet framgår att det finns ett befintligt regelverk i form av kommunala bidragsregler vilket följs vid tilldelning av bidrag till enskilda föreningar.

De allmänna bestämmelserna i de kommunala bidragsbestämmelserna säger bland annat att verksamheten som erhåller bidrag ska vila på en demokratisk och humanistisk grundsyn samt beakta de fem värdegrunder som återfinns i den kultur- och fritidspolitiska strategin. Kriterierna för att få bidrag till samlingslokaler säger också att den som hyr lokalerna ska ha en humanistisk
och demokratisk grundsyn.

I den mån man anser att en förening arbetar i strid med de kommunala bidragsreglerna ska detta anmälas till kultur- och fritidsnämnden som har att överväga rätten till att uppbära bidrag.

Begäran om yttrande - motion från Olle Hällnäs (SD) om bidragsregler

Beslut

Kultur- och fritidsnämnden beslutar

1. att avstyrka motionen utifrån att det finns ett befintligt regelverk i form av kommunala bidragsregler vilket följs vid tilldelning av bidrag till enskilda föreningar.

Noteras till protokollet

I den mån man anser att en förening arbetar i strid med de kommunala bidragsreglerna ska detta anmälas till kultur- och fritidsnämnden som har att överväga rätten till att uppbära bidrag. Beslut fattat av nämnden kan sedan överklagas till Förvaltningsrätten för laglighetsprövning om man anser beslutet vara fattat på felaktiga grunder

Jäv

Robin Svensson (S) och Katarina Sundberg, förvaltningschef, deltar inte
i handläggning av ärendet.

Inga kommentarer: