< div id=”header ”>< / div>

tisdag 2 oktober 2018

Vid maktspel är alla medel tillåtna !



Just nu i dagarna sker koalitionsförhandlingar land och rike runt för att tillförskansa sig makt och inflytande efter valet och resultatet kan ibland överaska.

Om uppgörelserna blir bra ser man efteråt inte när de görs. Då tycker alla att de är bra som brädat de andra på makten. Oppositionen brukar vara sura som ättika och helst när långvariga styren bryts.

Surast av alla nu är väl Hallands Nyheters ledarskribenter som satt svenskt rekord med att försöka smutskasta SD på de lokala nivåerna så mycket som möjligt. De tror att det är en evig lag att alliansen alltid håller ihop och att centern är det partiet som alltid har rätt.

När nu centerns sista fäste i Halland föll igår i Falkenberg får nog Hallands Nyheters ledarredaktion annat att tänka på än att jaga sverigedemokrater. Jag kan hålla med att det varit förbannat mycket strul hos SD och konstigheter. Men nu har alla gått till val och prövats bland väljarna och då är det dessa förutsättningar som gäller.

När jag ser nu facit av Miljöpartiet 1988-2018 30 år har MP i min kommun Varberg funnits i majoriteten under tre mandatperioder och jag har funnits med i samtliga dessa.

Mandatperioden 1991-1994

Jag hade suttit min första mandatperiod lärt mig det politiska spelet och var sittande ledamot i kommunstyrelsen (genom teknisk valsamverkan med V och FD ett lokalt parti) då valet 1991 slutade i en katastrof för Miljöpartiet det ramlade ur riksdagen och MP hade tappat ett mandat i Varberg från 3 till 2 men fanns ändå kvar i kommunfullmäktige.

Vad göra nu? S ledare Ture Isaksson ringde kan vi träffas på Folkets hus. Jag gick dit såg en erfaren politisk räv framför mig. "- Ja vad kräver du sa han" och det var inte så mycket vi egentligen krävde mer än insyn i politiken och några nämndplatser. "- Du får tre timmar på dig att bestämma dig annars blir det ingen uppgörelse".

Jag snabbt hem hade telefonkontakt med kf-gruppen med ersättare och vi bestämde oss för att säga nej till ultimativa krav och tackade nej till S-samarbete. Jaha tänkte jag vi får väl sitta i fullmäktige då och föra vår politik. Några dagar ringde centerns Ingemar Andersson upp och frågade om MP gjort upp med S och om vi var intresserad att komma till alliansgruppens förhandlingar.

Jag tackade JA och vår grupp också. Vi gick till förhandlingarna som gick bra och MP hamnade i majoritetsamarbete för första gången men utan att ha något parti i riksdagen som kunde styra oss vi fick tänka själva.

Mandatperioden 1994-1998

Opinionssiffrorna pekade på ett bra val för samtliga rödgröna partier och Miljöpartiet återkom till riksdagen. Lokalt hade vi dem som menade att om vi blev vågmästare lokalt så borde vi välja samarbete med S och V. Planen var klar vi skulle avbryta alliansamarbetet direkt och kontakta S nye ledare Kaj Berntsson som lokalt hade en mycket offensiv valrörelse med visioner och framåtanda. V kompletterade genom sitt engagemang och kunnande med duktiga politiker framförallt på miljöområdet.

Valet blev en fullträff. Det blev helt jämnt mellan det röda och blå blocket. Ny Demokrati som kommit in valet innan kollapsade och ramlade ur kommunfullmäktige. Förhandlingarna mellan M, S och V tog tre timmar sedan var uppgörelsen klar vi hade bildat en ny majoritet i Varberg. Samtliga partier hade gått fram i valet.

Mandatperioden 2014-2018

Jag stod denna gången som nr 6 på listan och hade en undanskymd roll i MP-gruppen som andre ersättare. Nya namn hade tagit på sig ledarrollen och sprang som skållade råttor när Lotta Stenkil (M) kallade till samtal.

Som valberedare tog det en månad innan det läckte ut något från samtalen att det bildats en ny majoritet i Varberg bestående av Alliansen + Miljöpartiet. Aldrig någonsin hade MP fått så många platser och aldrig någonsin fått ordförandeposter eller plats i kommunstyrelsens arbetsutskott. Vad gäller det politiska hur mycket grön politik hade de fått igenom underordnades det att nu var MP tillbaka vid MAKTEN igen

Det är bara det att MP gick bort 9 september 2018 när väljarna sagt sitt. Partiet hade sålt sin SJÄL till Alliansen och ramlade ur fullmäktige.

Inga kommentarer: