< div id=”header ”>< / div>

måndag 8 oktober 2018

Nästa val i Varberg kommer att föda fram ett varbergsparti !



När jag nu fått en månads distans till valet ser jag att nästa val antagligen kommer att föda ett varbergsparti.

I valet 2018 var det inte läge för detta. Det var säkert berättigat att de partier som ställde upp får pröva lyckan. Men två partier slogs ut i valet: Miljöpartiet och SPI båda aspiranter att bilda koalition med Alliansen men med olika profil. Alliansen fick egen majoritet inte på grund av egen styrka utan på grund av en 35-spärr då det bara var ett fåtal röster för både SPI och MP att klara mandat.

Vem ska representera deras väljare nu? Visserligen var både MP och SPI representerade med varsin ordinarie i senaste kommunstyrelsen men efter nyår blir det tomt. MP är dem som får mest stryk de är representerade i nämnderna medan SPI gick på kvartsfart i kommunfullmäktige.

Det som skiljer dessa partier åt är att MP har en åldersprofil som inte lockar äldre medan SOI har det omvända inte lockar yngre.

Ett parti om det ska ha någorlunda chans bör ha fyra mandat så det får representation och insyn i samtliga nämnder samt stå utanför blockpolitiken. Uppenbarligen finns ett behov av ett parti som appellerar till miljön och ett annat till äldre annars hade det inte varit någon som röstat på dem.

Varbergsparti - valet 2022 ?

Om vi nu säger att 35-spärren har en avgörande roll för att STÄNGA UTE partier borde ett varbergspartis främsta uppgift vara att ta bort spärren så Varberg får in partier typ MP och SPI. Ett annat förslag är att medborgarförslag ska införas så inte MP behöver slänga in 11 motioner för sedan är dörren stängd.

Troligen kommer vare sig MP eller SPI inte vara särskilt intressanta nästa val men ett varbergsparti kan bli det med rätt frågor.

OM det visar sig att partierna som idag är representerade i kommunfullmäktige TROR de äger verkligheten kan det bli en överraskning för dem i nästa val om ett varbergsparti som får 5,5 % vilket räcker till 4 mandat kan sätta fart på dem.

Jag upplever att det kan vara bra om fler partier som kommer in i kf får representation i samtliga nämnder men det blir ett demokratiskt underskott om kommunfullmäktige enbart blir en transportsträcka då frågorna redan är diskuterade på ett tidigt stadium. Detta i slutna sällskap.

Inga kommentarer: