< div id=”header ”>< / div>

tisdag 23 oktober 2018

Kärnkraftskommuner och Miljöpartiet går det ihop?



Kärnkraftmotståndet var det som en gång var en av grogrunden för bildandet av Miljöpartiet.

Hur står det då till i de kommuner där kärnkraftsverken finns och där det kan vara viktigt med inflytande för ett sånt parti som MP?

Kävlinge (Skåne)

Barsebäck ligger eller låg här. Här stod striden het och jag var där nere i demonstrationer och skanderade " Va ska väck - Barsebäck".

Wikipedia

"Det finns två kokvattenreaktorer på kärnkraftverket som togs i drift 1975 och 1977. Efter folkomröstningen om kärnkraften i Sverige 1980 ställdes kärnkraftsfrågan i Sverige på sin spets och avvecklande av kärnkraften kom att diskuteras flitigt. Under 1980-talet skedde flera protester vid verket, något som dock ebbade ut under 1990-talet. Reaktorerna togs ur drift 1999 och 2005 som en del av en energipolitisk uppgörelse mellan socialdemokraterna, centerpartiet och vänsterpartiet. Stängningen av Barsebäck gjordes också i utbyte mot att 2010 försvann som slutdatum för den svenska kärnkraften. En annan anledning var efter åratal av starka påtryckningar från Danmark, främst den närliggande miljonstaden Köpenhamn"

Miljöpartiet efter 2018 års val 2 mandat i kommunfullmäktige

Oskarshamn

Wikipedia

"Oskarshamns kärnkraftverk är ett kärnkraftverk i Simpevarp i Oskarshamns kommun, Småland, cirka 25 km landvägen från kommunens centralort Oskarshamn. Kärnkraftverket har tre reaktorer varav en är i drift och två har stängts permanent. Kraftverket ägs av OKG Aktiebolag, som i sin tur ägs till 54,5 % av Uniper Sverige och 45,5 % av Fortum Sweden AB.[2]

Oskarshamn 1 (O1) togs i kommersiell drift 1972 och stängdes permanent i juni 2017.[3]

Oskarshamn 2 (O2) togs i kommersiell drift 1975. En omfattande modernisering och effekthöjning inleddes 2013, men fullföljdes ej, och beslut om stängning fattades i oktober 2015.

Oskarshamn 3 (O3) togs i kommersiell drift 1985 och genomför i dagsläget (2018) betydande moderniseringar för att kunna drivas vidare efter 2020.[4]

Vid Oskarshamnsverket ligger även CLAB, Centralt mellanlager för använt kärnbränsle."

Miljöpartiet åkte efter senaste valet ur kommunfullmäktige

Varberg (Ringhals)

Wikipedia

"Ringhals kärnkraftverk är ett kärnkraftverk i Varbergs kommun i Halland. Det är beläget på Väröhalvön, cirka 20 km norr om kommunens centralort Varberg.

Verket har fyra reaktorer (Ringhals 1, Ringhals 2, Ringhals 3 och Ringhals 4). De har en sammanlagd effekt på drygt 3 900 MW och en möjlig årsproduktion på cirka 25 TWh, vilket är ungefär en sjättedel av den elektricitet som konsumeras i Sverige. På Ringhals arbetar cirka 1 600 personer, vilket gör det till Varbergs kommuns tredje största arbetsgivare. Under revisionstid (när reaktorerna ställs av för underhåll) medverkar många entreprenörer och konsulter så att arbetsstyrkan ibland mer än fördubblas.

Verket ägs och drivs av Ringhals AB, som i sin tur ägs av Vattenfall AB (70,4 procent) och E.ONs dotterbolag E.ON kärnkraft Sverige AB (29,6 procent)."

Miljöpartiet åkte efter senaste valet ur kommunfullmäktige

Östhammar (Forsmark)

Wikipedia

"Forsmarks kärnkraftverk är ett kärnkraftverk utanför bruksorten Forsmark i Östhammars kommun, Uppsala län, Uppland. Kärnkraftverket ägs av Forsmarks Kraftgrupp Aktiebolag, där statliga Vattenfall AB är huvudägare. Verket har tre reaktorer och den totala elektriska nettoeffekten är (2018) 3271 MW."

Miljöpartiet har 1 mandat i Östhammars kommunfullmäktige där Forsmark ligger.

Inga kommentarer: