< div id=”header ”>< / div>

söndag 23 september 2018

Vad händer med Alliansen utan MP i Varberg och vad händer med MP?



Inför valet gick BÅDE Lotta Stenkil (M) och Christofer Bergenblock (C) aspiranter till kommunrådsposter i Varberg ut med att ambitionen var att fortsätta med alliansen och Miljöpartiet i styret.

Alliansen utan Miljöpartiet blir en bättre allians

Valet gick som det gick och det blev bara alliansen kvar. Under ett tilllfälle när SPI hade säte några dagar innan rösterna var riktigt räknade var fjäskandet uppenbarligt hos Lotta Stenkil (M) att fånga in dem till någon slags majoritet. Till och med SPI var överraskade de hade bedrivit en minimal valrörelse medan besvikelsen lär varit stor hos Miljöpartiet som inte heller hade många röster till mandat.

Politiskt hade det vare sig gjort från eller till om SPI och MP hade blivit släpvagn till alliansen. De hade fått igenom något marginellt sedan fått sitta still i fyra år och det hade varit som vanligt utom möjligtvis poster där SPI vunnii och MP fått backa rejält.

Nu blir istället förutom Centern som gick fram med två mandat till 9 som stärkte sin position gentemot de alltför dominerande moderaterna i Varberg som tappade ett mandat och står på 13. Liberalerna vädrar morgonluft och gick fram med ett mandat till fem samt KD som nu får en ordentlig plattform med sina fyra mandat en fördbubbling.

Alliansen blir en bättre allians tror jag. Det blir fyra partier där skillnaden har jämnats ut och alla får säte i nämnderna. De slipper Miljöpartiet som påhäng som jag ser det marginellt kunna påverka politiken i Varberg.

Internt är MP Varberg ett parti på dekis

Internt har MP varit en totalkatastrof med extremt toppstyre från Stefan Edlund och paret Bagge. Inte minst när det för några år sedan skulle väljas en ny bastant styrelse så valde KF-gruppen att besätta samtliga platser.

Ingen dynamik, ingen vitalitet och samtidigt kritikänsliga för andras åsikter än sina egna. Nu åker hela KF-gruppen ur och i dagsläget finns en administrerande styrelse som hamnat i ingemansland med ett parti som är på dekis.

Stefan Edlund har i dagsläget bara en ersättarplats i riksdagen att glädja sig åt. Det har aldrig tidigare en miljöpartist från Varberg haft så bara det är en stor framgång. Att bli ersättare i regionfullmäktige är inte så märkvärdigt om det inte belönas med någon nämndplats.

Paret Bagge har fortfarande inflytande som lokalavdelningens valberedning och kan styra och ställa hur interna poster tillsätts. Intresset för dessa var minimalt före valet och lär inte bli bättre efter valet men de har ändå kontroll.

Ordföranden Sophia Nilsson som även är ordförande i MP Halland har också hamnat i en knepig sits. Jag har sett henne som mer intresserad att vara underdånig de som sänkt MP Varberg än att lyssna till den kritik om hur lokalavdelningen kan förnyas. Alltför personligt splittrad vad hon själv vill med politiken.

Ett hum fick vi när MP till slut länmnade 11 desperata motioner på sitt sista kommunfullmäktige. Hon borde sutti i kultur- och fritidsnämnden. Då hade de tre motioner sonm handlar om kultur aldrig blivit skrivna. Hade de gått på remiss till mig så hade jag nog avslaigt dem. Vi får se hur motionerna behandlas nu när de ska besvaras i nämnden.

Miljöpartiet sitter kvar på de platser de fick efter valet 2014 fram till årskiftet

Miljöpartiets val 2014 var det framgångsrikaste lokalt någonsin. Förutom att MP kom med i styret Alliansen plus MP tillkom en hel del poster som kvarstår till årskiftet, Lokala Säkerhetsnämnden och Kommunrevisionen som innehas av Göran Andersson intern revisor i lokalavdelningen pågår lite längre.

Miljöpartiet sitter fantastiskt nog med i budgetberedningen trots att det saknar mandat i kommande kf. Bara det är intressant då jag hade en motion under mandatperioden som avslogs att alla partier som utgör kommunstyrelsen skulle få vara med där.

Men va bra då har ju Miljöpartiet fortfarande chansen att påverka, Det har dessvärre inte SD, SPI, L, KD eller V denna insyn. Detta är resultatet av det som hände vid valet 2014 men nu kommer andra tider och det är inga strålande tider direkt för MP Varberg.

Inga kommentarer: