< div id=”header ”>< / div>

torsdag 14 juni 2018

Kommunfullmäktige i Varberg antar planprogrammet för Västerport den 19 juni !



Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

1. godkänna planprogram Västerport med intilliggande områden.

Kommunstyrelsen beslutar, under förutsättning att kommunfullmäktige beslutar enligt ovan,

1. hemställa hos byggnadsnämnden att påbörja arbetet med detaljplan
etapp 1 för Västerport med intilliggande områden
.
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
Beskrivning av ärendet

Kommunfullmäktige har 15 mars 2016, § 39, beslutat anta inriktning för stadsutvecklingsprojektet i Varbergs kommun. Stadsutvecklingsprojektet är ett samlingsnamn för Varbergstunneln, Farehamnen och Västerport.Kommunstyrelsen har 26 april 2016, § 66, beslutat ge stadsutvecklingsprojektet i uppdrag att beställa planprogram för Västerport med intilliggande områden av byggnadsnämnden.Planprogrammet ska redovisa hur en långsiktig stadsutveckling kan genomföras i de hamnområden som succesivt frigörs.

Ömsesidig hänsyn ska tas i hamn- och stadsutveckling. Det ska vara möjligt att etablera nya stadsdelar i upplevelseaxeln från Getteröns naturum till hamntorget och fästningen. Förändringen innebär att hamnverksamheten i innerhamnen flyttas till Farehamnen. Det gamla hamnområdet frigörs för annan användning liksom nuvarande bangårdsområde frigörs genom Varbergstunneln. Syftet är att omvandla dessa så kallade stadsutvecklingsområden till en ny centrumstadsdel, som länkar samman befintlig stadskärna med havet.

Planprogrammet är totalt cirka 57 hektar och kan innehålla 2 500-3 000 bostäder, verksamhetsområde, offentlig och kommersiell service, offentliga platser som torg och parker.Länsstyrelsen har bland annat lämnat synpunkter på att nuvarande järnvägspark påverkas, att tydligare beskrivning av åtgärder mot stigandehavsnivå bör beskrivas och att beskrivning av eventuell påverkan på Natura 2000 redovisas tydligare.

Inga kommentarer: