< div id=”header ”>< / div>

lördag 23 juni 2018

Förslag på opinionsmätningar att lita på inför valet 2018 !



Det talas om opinionsmätningar inför valet. Jag kan rekommendera de två sammanställningar som är mest användbara.

val.digital

Opinionsmätningar inför riksdagsvalet 2018


Vad gäller valkompasser kan jag inte rekommendera någon då dessa är ganska fyrkantiga och styrda. De säger ingenting hur partierna kommer att uppträda EFTER VALET.

Efter valet 2014 uppträdde partierna ganska turbulent trots att det fanns två givna alternativ till regeringsblock som gick till val att styra Sverige. Blev det rödgröna alternativt alliansen som blev STÖRST var det inom blocken dessa skulle få BILDA REGERING under förutsättning att de inom blocket var överens.

Det slöts till och med en decemberuppgörelse som samtliga allianspartier gick med på så inte SD skulle få inflytande.

Den som röstade på moderaterna fick alltså vänsterpartiets inflytande över budgeten. Sedan har det slutits ett antal s.k. blocköverskridande överenskommelser som avväpnar partierna att efter valet hur som helst ändra på saker och ting utan att rådfråga ingående partierna.

Väljare har i stort sett bara opinionsmätningar att tillgå då partierna blivit allt mer toppstyrda och det sker många omkast som kräver snabba beslut. Partier gör utspel och portionerar ut sin politik när det är läge för att få maximal uppmärksamhet.

Detta sätt att hantera frågor kan göra väljarna förvirrade. Ännu mer förvirrade lär de bli när radikala utspel anges med årtal typ 2020, 2030 eller något liknande.

Det enda partierna kan lova är det de kan genomföra under mandatperioden sedan görs det revideringar och inför valen byts förtroendevalda ut eller blir omvalda.

Vissa partier kan lova vad som helst i opposition medan de som styr måste hålla sig inom vissa ramar då det är de som står för genomförandet. Vilka som bildar regering vet ingen idag om de inte på förhand talar om vem de vill bilda regering med.

Någon ny decemberuppgörelse lär inte bli aktuell efter valet vilket öppnar för något nytt. Dessutom ser inte de traditionella blocken ut som vi blivit vana vid. SD räknar med framgång vilket kan ställa till det för de gamla blocken.

Inga kommentarer: