< div id=”header ”>< / div>

fredag 20 oktober 2017

Vart är Miljöpartiet på väg?


Ett realistisk visionärt alternativ ÄR Alliansen och Miljöpartiet inte minst sedan Grön Ungdom visar mer likheter med MUF än den mer systemkritiska gruppen #grönomstart där kritiker samlats.

Frågan är om inte MP:s socialdemokratiska del är den starkaste delen idag. Det är den som dominerar riksdagsgruppen och partistyrelsen samt de större kommunerna.

MP idag visar en splittring i tre delar.

1) storstadsorienterade rödgröna där enda alternativet är lojalitet med S i regeringen

2) blågröna fungerande styren i majoritet som faktiskt fungerar men ignoreras som alternativ på riksnivån

3) gröna kritiker som vill återvända till rötterna bygga basen på grön ideologi och skyr kohandel och underkastelse i maktstyren oavsett om det kallas rött eller blått.

Tyskland som just nu diskuterar en Jamaica-koalition som efterföljare till storkoalitionen mellan CDU/CSU och SPD kan sägas motsvaras av blågrönt i Sverige. En stört omöjlig tanke att diskutera i Sverige för några år sedan då Miljöpartiet är fast sammankittade med S i svensk politik.

Det enda gemensamma mellan Miljöpartiet och alliansen var för övrigt migrationsfrågan före 2014 års val och där alla partier nu blivit fullkomligt överkörda av dels flyktingvågen som kom och sedan SD:s inträde som ett av de tre större partierna.


Efter regeringsinträdet har Miljöpartiet tillsammans med S uppnått inte mindre än 15 och några mer blocköverskridande överenskommelser med allianspartier. Det enda som klart skiljer är budgeten där Miljöpartiet gör upp med S och V på vänstersidan. Detta var decemberöverenskommelsen som lade grunden för detta och alla allianspartierna är alltså medskyldiga till att det fungerar så i dagsläget.

Genom inträdet i regeringen har Miljöpartiet suddat ut sin gröna profil då den förutsätter att även S och V ställer upp dess frågor och den grönaste budgeten någonsin förutsätter dem. MP har dessutom kompromissat bort en del av sina kärnfrågor i diskutabla kompromisser vilket gjorde att facebookgruppen GRÖN OMSTART blev till.

Om Miljöpartiet ska klara sig kvar i riksdagen behövs sannolikt alla de tre delar jag nämner i valrörelsen. Det betyder att det måste hållas en betydande ÖPPENHET för olika vägval. Skulle MP bestämma sig enbart för alternativ 1 fortsätta som nu flyger MP med all sannolikhet ut från riksdagen.

Inga kommentarer: