< div id=”header ”>< / div>

onsdag 18 oktober 2017

SD i Varberg anser inte kommunen bygger generationsbryggor !


Motion till Varbergs kommunfullmäktige angående generationsbryggor

Motivering

Äldre personer som bott i kommunen större delen av sitt liv har samlat på sig stor kunskap och kan många anekdoter om allt från små lokala angelägenheter till stora nationella händelser. De äldre utgör med andra ord viktiga bärare och förvaltare av den varbergska, halländska och svenska kulturen.

Att föra vidare de äldres kunskaper och berättelser är oerhört viktigt när det kommer till att bevara vår kultur och historia. Barn tycker generellt om att lyssna på historier och äldre generellt om att berätta saker de varit med om. Därför är det idealiskt med så kallade generationsbryggor som möjliggör för möten mellan kommunens barn och äldre.

Ett exempel på en generationsbrygga är att låta seniorer vara delaktiga i grundskolan, mest känt som klassmorfarsystemet. Ett system som innebär att vuxennärvaron i grundskolan förstärks med positiva, trygga, förstående och ansvarsfulla vuxna personer. som kan vara goda vuxna förebilder och ödmjuka medmänniskor.

Generationsbryggor bygger i stor del på ideellt arbete och egen vilja hos de inblandade. För att få bäst genomslag krävs därför ett gott samarbete mellan kommunens äldreboenden, föreningar och skolor.

Förslag till beslut

Mot bakgrund av ovanstående föreslås kommunfullmäktige besluta att
Varbergs kommunen genom samverkan mellan äldreboenden, föreningar och skolor aktivt arbetar för införandet av generationsbryggor i kommunen.

Motionen besvarades i kultur och fritidsnämnden med att det redan finns i arbetet i kommunen men ändå utan muntlig argumentation skulle motionen inte bara tillstyrkas utan votering begärdes som med 10-1 gick på avstyrka och skriftlig reservation ska inlämnas.

Inga kommentarer: