< div id=”header ”>< / div>

onsdag 20 september 2017

Två valkretsar är bra för Varberg nu tvingas mindre partier att bekänna färg i valet och bedriva valrörelse !

Den kanske "hetaste" frågan på Varbergs kommunfullmäktige den 19/6 handlade om valkretsindelningen i kommunen inför valet : En valkrets eller två valkretsar.

Själv blev jag förbikryssad i 2010 års val två grr på grund av detta vilket gruppledaren tyckte var bra då för VÄLJARNA fick bestämma. Jag blev därmed förste ersättare i tre år tills någon hoppade av och slutade det sista året som ordinarie i kommunfullmäktige.

Förra valet var det en maktkamp mellan vilket block som skulle bli störst och då L fick mer röster och 4 mandat och V bara 2 gick den borgerliga sidan med segern. V bedrev en urusel valrörelse. Sedan när MP vandrade över från opposition till andra sidan blev det majoritet för Alliansen + MP.

Denna gången 2017 när valkretsindelningsfrågan skulle avgöras gick två av majoritens partier KD och MP ut och ville ha en valkrets. Trivs de inte i MAJORITETEN och varför var de nu splittrade i denna viktiga fråga? Jo både KD och MP som ridit av "majoritetssamarbetet" hotas nämligen av att inte klara spärrgränsen till kommunfullmäktige.

Ett parti som ställer upp i kommande val Kommunisterna hojtar om att spärren blir för hög samtidigt som Martin Bagge (MP) går upp som småpartiernas försvarare möjligtvis med förhoppningen att F! och K:s avisering att ställa upp skulle innebära splittring på vänstersidan och att MP lugnt kan sitta och sova i alliansmajoriteten.

Egentligen borde det vara samma spärr på samtliga nivåer dock ifrågasätter jag om inte 4%-spärren är för högt satt till riksdagen.

I vilket fall beslutade kommunfullmäktige att bibehålla två valkretsar vilket jag tycker är bra. Väljarna fick ju bestämma att 2 kvinnor kryssade sig för bi mig efter 2010_års val och Alliansen blev större än rödgrönt efter 2014:års val. Det är demokrati.

Inga kommentarer: