< div id=”header ”>< / div>

lördag 26 augusti 2017

Regeringen räddar sig kvar genom att tillgodose oppositionen i riksdagen !


Skickligt hanterat av regeringen att stoppa två skattehöjningar och att modifiera flygskatten. Därmed dras hotet om misstroendevotum tillbaka.

Därmed finns ett löfte från moderaterna att flygskatten ska avskaffas vid ett regeringsskifte omedelbart.

Turbulensen inom alliansen att rikta misstroendevotum iaf hota med ytterliga ministrar blev istället ett skott i foten för alliansen som fått se den moderata partiledaren och möjliga statsministerkandidaten Anna Kinberg-Batra lämna sin post.

Om jag ska göra en egen bedömning kommer Annie Lööf att stärka sitt grepp i oppositionen och också centern. Det är centern som sitter med nyckeln vad som ska hända efter nästa val. Centern har skjuts i opinionen och stor stabilitet och svåra att rucka på i dagsläget.

Vad som nu händer med SD som hängt upp sig på att AKB skulle bli statsminister återstår att se. De är säkert inte lika hängivna att Annie Lööf blir det förmodar jag men liksom C har ändå SD ambitionen att fälla regeringen Löfven i valet 2018.

Miljöpartiet som lagt mycket möda att ta fram klimatlag och klimatpolitiskt nätverk och som nu sjösätter bonus/malus för bilar samt flygskatten tror jag får spela en biroll i fortsättningen.

Nackdel att vara juniorparti i regeringen jämförelse Tyskland


Det är ganska tydligt att MP bara fungerar i symbios i regeringen om S är det dominerande och styrande partiet. Jag har hört att MP kommer att falla in i en roll att det är stödröster från S som ska rädda dem kvar i riksdagen inför nästa val och då har MP:s särart upphört. Det räddade inte FDP kvar i Merkels regering som ramlade ur 2013 och gjorde sitt sämsta val på många år.

FDP (det liberala partiet) i Tyskland kommer med all sannolikhet att återvända till förbundsdagen val den 17 september i sällskap med nya AfD (motsvarigheten till svenska SD). De Gröna som inte fick chansen att vara med i tyska regeringen har blivit ett alltmer osäkert kort har svårt att göra sig gällande trots en storkoalition. Hade De Gröna ingått i tyska regeringen hade de sannolikt åkt ur förbundsdagen nu.

Tyskland styrs av en storkoalition kristdemokrater och socialdemokrater i klar majoritet. Sverige av en minoritetsregering S + MP. Det som händer i Tyskland brukar mycket återspegla vad som sker i Sverige. Att det tillkommit ett parti motsvarande SD i tysk politik är mer en normalisering i Tyskland än att CDU nämnvärt försvagats som ledande parti. Här ser vi en klar skillnad i Sverige där moderaterna numera befinner sig i fritt fall.

Inga kommentarer: