< div id=”header ”>< / div>

onsdag 5 juli 2017

Så här går lokalvalet i Varberg - fortsatt styre Alliansen plus MP !


Intressant att läsa Tommy Rydfeldt vad han tippar om trenden i Kungsbacka vilka går fram och vilka backar.

Kungsbacka är en stabilt borgerlig kommun med stark alliansmajoritet. Finns egentligen inga riktiga utmanare mot Alliansen utan de viktigaste förändringarna sker internt inom alliansen. Moderaterna ser med rätta ut att tappa sin alltför dominerande roll i Kungsbacka i nästa val och Centern och Liberalerna kommer med all säkerhet att stärka sina mandat och position där.

Om jag ska våga att tippa Varberg är det inte speciellt lätt. Varberg har haft moderatstyre sedan 1998 med blandat kompott. Alliansen ihop med SPI, Alliansen ensamma och nu senast Alliansen ihop med Miljöpartiet.

Nästa val stärks alliansmajoriteten med MP men C tar över kommunrådsposten och moderaten Lotta Stenkil får lämna över till centerns Christofer Bergenblock.

Socialdemokraterna 18 mandat (-2)

Socialdemokraterna i Varberg har varit ganska dominerande lokalt och genom sin storlek och dominans kunnat spelat rollen som både ledarparti men samtidigt vara i opposition. Ganska pådrivande under Jana Nilsson som lett partiet sedan 2002 men aldrig vunnit några val. Jag tror rikstrenden denna gång slår igenom och S tappar två mandat. De tycks ha mycket svårt att samarbeta med andra partier för att bygga majoriteter och många tycker också att partiet "egentligen" är ganska borgerliga i Varberg och det skiljer för lite mellan S och M.

Moderaterna 10 mandat (-4)

Ann-charlotte Stenkil är en urpräglad samarbetspolitiker vars främsta merit är att se till att skatten inte höjs i Varberg. Framgångsrik att hitta breda lösningar större än majoriteten och går bara upp i talarstolen när det är nödvändigt. Dilemmat i Varberg är att moderaterna har ganska till åren komna politiker och att de gillar att ha ordförandeposter i strategiska bolag och nämnder. Jag tror de kommer att ha fortsatt stark position men i detta valet kommer de att besegras av centern som är på stark frammarsch. Notera att M i Varberg hellre samarbetar med MP än släpper fram SD närmare makten. Det kommer de naturligtvis att förlora röster på.

Centerpartiet 11 mandat (+4)

Om centern vågar släppa fram Christofer Bergenblock i pole position tippar jag att han tar över kommunrådsposten i Varberg och blir kommunstyrelsens ordförande. Han har som ingen annan fått igenom i stort sett allt vad kultur- och fritidsnämnden vill ha igenom och lite till. Ingen kan som honom mästra i talarstolen i kommunfullmäktige och är hal som en ål i debatter. Centern har fler ordförandeposter bland annat service och byggnads också men bör vara mogna att ta på sig fler.

Liberalerna 6 mandat (+ 2)

Liberalerna har en strategisk position att sitta med i alliansen, en ordförandepost i hamn- och gatunämnden med en gruppledare Tobias Carlsson som har slagläge att ta sig in i kommunstyrelsens arbetsutskott. En ungdomsverksamhet som förnyar underifrån och med ledamöter som kanske inte syns så mycket men som i en valrörelse kommer att synas mycket på torget.Jag ger dem plus som ett av Varbergs jokerpartier som stabila inom alliansen och som kommer att gå framåt.

Vänsterpartiet 2 mandat (+-0)

V har aldrig varit så svaga i Varberg som nu. De märks inte de syns inte och varför behåller de sina platser då? Dels har de en positiv rikstrend och dels blir det svårt för oerfarna F! och Kommunisterna att nå mandat. Dessa tar otvivelaktigt röster från V men om de kommer in är en annan sak. Själv vill jag hellre se F! och K i kommunfullmäktige än tråkiga V som mest består av någon slags utfyllnad som inte har mycket att komma med.

Kristdemokraterna 2 mandat (+-0)

Om jag ska utnämna Varbergs tråkigaste parti är det KD. Men man ska aldrig underskatta alliansens lojalaste parti. Där finns kunnigt folk men ack så profilösa de blivit i Varberg. Men i ett allianstyrt Varberg är de guldvärda om det hänger på att nå egen majoritet vilket de inte kommer att lyckas med i nästa val heller.

Sverigedemokraterna 9 mandat (+ 3)

Då SPI ramlar ur kommunfullmäktige kommer SD att renodlas. SD släppte en ersättarplats till SPI efter förra valet i kommunstyrelsen. Men i detta valet får de en av egen kraft och det behöver SD. Det är ingen lätt uppgift att vara med i kommunstyrelsen. Jag själv satt i ks mellan 1988-1998. SD har en positiv trend och det speglar naturligtvis av sig även i Varberg. SD är aktiva i sociala medier, lär sig av misstagen och skolas in och blir proffs inför nästa val. De är motionsglada och debatterar gärna i talarstolen.

Miljöpartiet 3 mandat (-1)

MP har arbetat sig in som ett stabilt borgerligt parti och har ingen renodlad grön profil längre. Men om de placerar Martin Bagge som förstanamn och Sophia Nilsson som förste kvinna ger jag dem chansen att klara tre mandat. De borde också sitta kvar i alliansen och fortsatt bilda majoritet men borde redan nu ta fram vilka frågor de vill ha igenom i den efter valet 2018. Väljarna bör förberedas bättre vad vill MP åstadkomma i majoriteten. MP behåller ordförandeposten i miljö men tappar ksau-platsen och ordförandeposten i Varbergs Event.

Majoriteten (enig ): Alliansen 29 plus MP 32 mandat (+1)

Oppositionen (splittrad): S 18 mandat+ V 2 mandat+ SD 9 = 29 mandat

Inga kommentarer: