< div id=”header ”>< / div>

tisdag 25 juli 2017

I Halland bollas det friskt mellan närsjukvården, psykiatrin och socialen mellan patienter och klienter !

Hur står det till med inbördeskriget mellan närsjukvården och psykiatrin i Halland?

Den som kommer i kläm är patienterna som inte får adekvat hjälp. Region Hallands revisorer har kommit fram till att det finns brister mellan närsjukvården och psykiatrin.

För det första finns det en vårdgaranti på 90 dagar varför saker ta sin lilla tid.

Själv fick jag tid hos vårdcentralen för ångestsymptom/fobier och efter en del bollande i deras eget team med kurator och läkare inblandade slutade det i ett jasså tack och adjö.

Därefter skickade socialen en egen remiss till VPM där jag träffade en läkare som samtalade med mig i tre timmar om allt från barndom, uppväxt, arbetsliv till dagens tillvaro. Nej det blev inget bollande till närsjukvården denna gången utan jag ska träffa en psykolog när det finns tid.

Syftet med denna utredning är att ge en bild av om det finns någon problematik och isf hur den ska hanteras. Under 18 års tid har sociala myndigheterna trots insatser inte fått ut mig på den öppna arbetsmarknaden och inte heller att jag fungerat i arbetslivsinriktade åtgärder.

Vid tidigare tillfällen med vid kontakter med psykiatrin så har de bollat mig tillbaka till sociala myndigheterna då det är de enligt dem som ska lösa mina problem.

För övrigt har jag ingen kontinuerlig kontakt med min vårdscentral för jag går nästan aldrig dit. Enligt rekommendationer är det dit som den första kontakten ska tas.


Fakta: Vems ansvar?


För att söka vård för psykiska problem krävs inte remiss från närsjukvården men personer som lider av psykisk ohälsa ska i första hand, i icke akuta lägen, söka sig till sin vårdcentral. Där görs en första bedömning av patientens tillstånd. Patienter med lindrig och måttlig psykisk ohälsa ska enligt regionens styrdokument tillhöra närsjukvården. Vid svår psykisk ohälsa ska patienten få behandling i specialistpsykiatrin.

Som svår psykisk ohälsa räknas bland annat psykossjukdomar, bipolär sjukdom, personlighetsstörningar och svårare depressioner.

Lindrig och måttlig psykisk ohälsa innefattar bland annat lätta till medelsvåra depressioner, olika ångesttillstånd som paniksyndrom, generaliserad ångest och fobier
.

Inga kommentarer: