< div id=”header ”>< / div>

torsdag 1 juni 2017

SCB visar klara trender att Centern och SD anses som vinnare och M de stora förlorarna.

SCB har kommit med sin majmätning och ju närmare valet ju mer får man den tas på allvar.


Sedan valet är de stora vinnarna i mätningen Centern + 5,2 % och SD 5,5 %. Den stora förloraren är M 5,2 % och den lilla förloraren MP 2,4 %. Alliansen som block finns inte då KD ligger nedanför spärren och SD har passerat M som näst största parti.


Mest problematiskt tycks moderaterna ha det som läcker liberala väljare till centern och konservativa till Sverigedemokraterna. För att deras politik ska hålla ihop gäller det att hålla sig välk med både liberala och konservativa grupperingar.


Miljöpartiet som ska framstå som ett grönliberalt regeringsdugligt parti börjar bli mer och mer slätstruket i väljarkåren och väljarna vänder sig då till S och C som anses regeringsdugligare än MP och slipper gå ifrån så mycket vallöften som MP gjort som offrat sin djupgröna ideologi.

SD är partiet som haft mycket inre stridigheter internt och många uteslutningar. SD försöker framstå sig självasom ett mer rumsrent parti och framstå som samarbetsvilligt. Det finns en hel del att göra men de har en unik position att de blockerar både rödgröna blocket och alliansen om något av dem vill bilda regering. SD slukar mest konservativa väljare från M och är mest konsekventa som oppositionsparti av alla.

Inga kommentarer: