< div id=”header ”>< / div>

fredag 12 maj 2017

Tyska delstater visar vägen för Miljöpartiet !


Vilken väg går Miljöpartiet?

Jag brukar alltid se trender i de tyska delstatsvalen. Tillräckligt stora delstater och ganska nära Sverige för den delen. Till skillnad från Miljöpartiet i Sverige skryter och skrävlar inte De gröna hur viktigt det är att sitta i en minoritetsregering. I Tyskland är det majoritetsregeringar som gäller.

Baden-Württemberg


Intressantaste delstaten ur grönt vidkommande är denna delstat. Där fick De Gröna delstatsstatus 1980 och har succesivt byggt partiet. Första framgångsvågen kom 1980 - 2001 då backade De Gröna för att återigen öka från 7,7 % till dagens (2017) 30,3 %.

Från att vara största parti i en grönröd koalition är man nu ledande parti en grönsvart. De Gröna är för närvarande största parti i delstaten.

Saarland

En liten delstat som gränsar till Frankrike. Inget grönt monsterfäste precis De gröna fick representation först 1994 fick vara med i delstatsregering mellan 2009-2012 ihop med CDU och FDP men lyckades inte nå spärren (5%) i senaste valet 2017.

Schleswig-Holstein


Här kom De Gröna in i delstaten 1992 gick fram i varje val och har senast regerat ihop med SDP och ett danskt minoritetsparti SSW fram till valet 2017. Då behöll De Gröna sina mandat men förlorade i andelen röstetal. Förutsättningar finns att byta regeringspartner och möjligt till en "Jamaicakoalition" ihop med CDU och FDP.

Nordrhein-Westfalen

Redan 1990 gjorde De Gröna debut i denna delstaten och har en oberäknelig trend i väljarsiffror för närvarande negativ. Men styr sedan senaste valet 2012 delstaten ihop med SPD. I dagsläget svårt att säga vad som kommer att hända valet är på söndag.

Analys

Vad gäller Miljöpartiet i Sverige finns en vänsterlutning sedan partiet återkom i riksdagen 1994 vilket manifesterades i minoritetsregering 2014. MP har därmed låst fast sig i blockpolitiken och inte bara det fjärmat sig mer och mer från denna gröna basen med sikte på att vara ett maktparti ihop med S.

Det som händer i Tyskland påverkar även Sverige. När Miljöpartiet bildades 1980 fanns en mängd lokala miljöpartier men att heta De Gröna blev inte aktuellt förrän några år efter bildandet men som ett tillägg. Då var De Gröna som är största parti i Baden-Württemberg redan representerade i delstatsparlamentet och mer jämfördes med centern i Sverige än med MP.

Kanske är MP mer jämförbart med De Gröna i NRW där både SDP och De Gröna förväntas backa i söndagens val i Nordrhein-Westfalen. De kommer att förlora sin absoluta majoritet och detta kan bli en signal även för en svensk minoritetsregering. Förbered er på tuffa tider inför valen 2018.

Inga kommentarer: