< div id=”header ”>< / div>

lördag 29 april 2017

Kommunråden i Varberg vill inte ha en valkrets för då blir majoritetsbildningen komplicerad !

Alla har ju trott att det är väljare som avgör ett val men i Varberg är det de båda kommunråden från Moderaterna respektive Socialdemokraterna som tänker avgöra. det. Deras partier S + M är i majoritet i kommunfullmäktige med 34 mandat och således de som avgör valkretsindelningen.

" En ändring i vallagen öppnar för nya styrkeförhållanden i politiken. Lagändringen kan vara biljetten till fullmäktige för Feministiskt Initiativ och Kommunistiska Partiet. Men det mesta tyder på att de sittande politikerna motar bort dem."

"Distrikten samlas upp i två kretsar: Varbergs norra valkrets och Varbergs södra valkrets. De 61 mandaten i fullmäktige fördelas utifrån valresultatet i de två kretsarna.
Systemet med två valkretsar har sina styrkor och svagheter. I valet 2014 fick Vänsterpartiet 1996 röster och Liberalerna 2054, alltså ungefär lika många. Men när mandaten fördelades utifrån kretsarna avgick Liberalerna med en definitiv seger. Valkretssystemet gav dem fyra mandat och Vänsterpartiet två."

"Sedan förra valet har vallagen ändrats. Nu finns möjligheten för kommuner av Varbergs storlek att ha en enda valkrets, men det förutsätter att politikerna i kommunen bestämmer sig för det. Hade kommunen haft en enda valkrets i förra valet skulle Vänsterpartiet och Liberalerna fått tre mandat var.
Med en enda valkrets blir det enklare för små partier att komma in i fullmäktige. Med en spärr om två procent, som då blir aktuell, skulle det räcka med ungefär 960 röster för att få mandat."

Båda kommunråden Ann-Charlotte Stenkil (M) och Jana Nilsson (S) som har majoritet tillsammans i kommunen 34-27 tycker allting är bra som det är och vill gärna inte ha någon förändring. Om nu valet blivit så att en valkrets införts redan förra gången hade det rödgröna blocket som fanns då fått ett mandat mer och alliansen blivit mindre och det hade gjort rödgrönt ett mandat större.

Nu blev det istället så att MP hoppade över till alliansen och blev dess stödparti och bildade någon slags majoritet. Frågan är vad hade hänt om valkretsindelningen avgjort förra valet hade MP hoppat över då till alliansen eller hade S och MP bildat minoritetsstyre?

Inga kommentarer: