< div id=”header ”>< / div>

onsdag 15 april 2015

Sverige har att lära av finsk politik där finns inget #DÖ


Finland är inte som något annat land och går till val nu på söndag. Det är ett land där Vänsterförbundet och Gröna inte räds att sitta i regering med de finska moderaterna men där smärtgränsen om budget och kärnkraften gjort att de inte sitter i regering idag.

Sannfinländarna ett parti som liknar SD i Sverige men haft långt starkare stöd och som möjligtvis inte kan uteslutas som regeringsparti.

Blockpolitiken finns inte i Finland och ett parti som centern som varit utanför kan få äran att komma tillbaka i regeringen.

Socialdemokraterna är betydligt svagare i Finland än i Sverige men ligger på nivån att de ändå tillhör de större partierna.

De Gröna ligger något högre i opinionen än svenska motsvarigheten och tycks tjäna på det.Dock osäkert så länge Finland satsar på kärnkraft om de själva vill vara med i en regering.

Jag har alltid haft respekt för finsk politik med sin konsesus större inslag av personval och inte minst att De Gröna tidigare kunnat smälta in i en majoritetsregering.

Det är ganska jämt mellan de fyra i opinionen största partierna och hur den finska regeringen ser ut efter valet omöjligt att säga men något #DÖ blir det inte där hur valet än slutar. Det blir sannolikt en majoritetsregering. Lär Sverige!

Inga kommentarer: