< div id=”header ”>< / div>

torsdag 1 januari 2015

Politiskt kommer 2015 att decemberöverenskommelsens partier närmar sig varandra och stärka regeringen !


Årets första dag. Gör så lite som möjligt och det finns de som tycker illa om dig ändå. Man kan tycka vad man vill om decemberuppgörelsen men den var i första hand till för att UNDVIKA NYVALET i andra hand att hitta former hur samarbetet ska ske. Märk väl Vänsterpartiet var inte med i blocköverenskommelsen.

Att nå blocköverskridande överenskommelser är inte Vänsterpartiets grej men Alliansen har på sätt och vis gjort V till vågmästare för att undanröja SD. Nu går lärarförbundet ut med att det borde finnas en överenskommelse om skolan också annars ges ju avgörandet till SD. Ser man till vad MP krävde när det gäller finansieringen i valrörelsen till skolan och dess satsningar så ligger den närmare V än Alliansen.

Friskoleuppgörelsen är ju blocköverskridande och även här har S och MP avsteg som de driver som ligger mer hos V än alliansen. SD har här en mellanlinje som inte kan betraktas som direkt alliansstöd och KAN lägga ner sina röster om de så önskar. S och MP vill säkert inte gå fram med förslag som slår undan benen för friskolorna och där alliansen därmed ger SD avgörandet. Men vill alliansen fortsätta sin meslinje och garantera att SD inte ska få avgörande så lär de få jobbigt ändå.Den tidigare regeringen är numera inte särskilt trovärdig i sin oppositionsroll längre sedan decemberöverenskommelsen.

Om nu alliansen blivit för mycket mesallians de känns inte särskilt starka just nu så kan de ju kopiera rödgrönas taktik att i olika frågor där man vill hitta partierna profil gå fram var för sig. Det finns många inom borgerligheten som vill ha högre profil nu när S och MP vandrar högerut.

Vad som kommer att återstå i den budget regeringen lade inför året 2015 får vi se. Facit var hotet om nyval och att SD bekände färg och gav stöd till Alliansen. Samma budget som nu regeringen får hantera och regera efter. På så vis har egentligen V mest att gnälla över. De sitter mest utanför och har inte kunnat påverka mycket hitills. Som Jonas Sjöstedt sa i en intervju. Först får regeringen förhandla internt, därefter förhandla med V innan de lägger sitt förslag.

Troligen kommer både S och MP avsiktligen att plocka bort sådant som har tveksamt stöd från åtminstone ett alliansparti. Trianguleringen i mitten lär fortsätta och både V och SD kommer att ha fortsatt hög profil i sina frågor "vinster i välfärden" och "integrationspolitiken".

Inga kommentarer: