< div id=”header ”>< / div>

onsdag 1 oktober 2014

MP regerar men det är vi lokalt som måste agera om det ska hända något!


Har MP sålt sin själ? Om man studerar uppgörelserna med S finns inte mycket tumme kvar. Att det skulle stå något om kärnkraften i regeringsförklaringen så är det INTE att två reaktorer ska stängas. Det blir tufft nu för riksdags-MP att vara en rikslikare då det kommer att se annorlunda ut i kommuner, landsting och regioner.

OM det nu blir en femklöver i Varberg är det den andra som miljöpartiet varit med i. Jag var med redan 1991-1994 i en sådan när miljöpartiet hade ramlat ur riksdagen. Det fanns således ingen rikslikare då heller utan det gällde att agera utifrån lokala förutsättningar. Då fanns grogrunden att den gjorde sig bäst hemma hos dåvarande alliansen.

Statsminister på den tiden hette Carl Bildt och nu heter han Stefan Löfven. Ja landet ska ju ledas av någon och miljöpartiet här i Varberg var två mandat vi hade tappat ett sedan förra valet och för första gången fick vi vara med att STYRA i MAJORITET.

Jag kan inte göra mycket åt vad som diskuteras på ovannivån mer än att konstatera att det nu är omvända roller lokalt. MP är regeringsparti och alliansen är oppositionspartier i riksdagen. Det ställer krav på ett helt annat ANSVAR än vad som varit fallet tidigare. Det innebär MÖJLIGHETER till regeringskontakter att trycka på i gemensamma lokala frågor.

Jag ser flera sådana riksfrågor som kan bli aktuella i kommunen: 1) Kärnkraftsfrågan är en sådan av stor betydelse för vår kommun då vi har Ringhals inom domänerna. 2) Utbyggnaden av dubbelspår genom tunnel är en annan stor fråga. 3) Etableringen av Södra där kapaciteten ska höjas med miljökonsekvenser.

Vad gäller andra triviala frågor tror jag det kan finnas god samstämmighet från vänster till höger då Varberg är en utvecklingskommun med kust, stad och land. Mitt fokus kommer att vara mycket lokalt i VARBERG det är där jag kan påverka.Jag känner mig dock mer och mer fjärmad hur MP så lättvindigt kompromissat bort det mesta för att ministermaximera.

Hela överenskommelsen om energi mellan S och MP

Energipolitiken är en fundamental del av byggandet av ett hållbart samhälle. Samtidigt är sysselsättningen i Sverige beroende av att det finns en god och tillförlitlig tillgång till el till konkurrenskraftiga priser. Sverige har särskilt bra förutsättningar att bygga ut den förnybara energin genom vår goda tillgång till vatten, vind och skog. På sikt ska Sverige ha ett energisystem med 100 procent förnybar energi.
•En energikommission för blocköverskridande samtal om energipolitiken ska tillsättas i syfte att skapa en långsiktigt hållbar energiöverenskommelse.
•Regeringens ingång i dessa samtal ska vara att kärnkraften ska ersättas med förnybar energi och energieffektivisering.
•Den förnybara elproduktionen bör byggas ut ytterligare. Målet ska vara minst 30 TWh ny el från förnybara källor år 2020 och ett mål till år 2030 ska tas fram. Det teknikneutrala certifikatsystemet för förnybar elproduktion skall användas för detta syfte. Stöd till havsbaserad vindkraft och till solkraft behövs därutöver. Det ska vara enkelt och lönsamt att producera sin egen el.
•Kärnkraften ska bära en större andel av sina samhällsekonomiska kostnader. Säkerhetskraven ska skärpas och kärnavfallsavgiften höjas.
•Ett helhetsgrepp tas om Vattenfall och styrningen av bolaget i syfte att göra det ledande i omställningen av energisystemet mot en högre andel förnybar energi.Vattenfalls planer på att förbereda för byggandet av ny kärnkraft avbryts.

noter om energipolitiken , MP backar om stängning av reaktorer , Miljöpartiet viker sig

Inga kommentarer: