< div id=”header ”>< / div>

lördag 14 juni 2014

Gustav Fridolin manar till samarbete kring klimat, skolan och jämställdheten!

Gustav Fridolin bjuder in till öppenhet kring frågor som klimat, skolan och jämställdheten. Möjligen har mycket börjat vantolkas som blev miljöpartiets valmanifest 2014-2018. Se det som ett tydligt ställningstagande vad kongressombuden vill att miljöpartiet går till val på.

Jag kan om jag vara stygg hitta kompromisser som kan tolkas och bli tvetydiga i valmanifestet för att attrahera och locka grupper till att rösta på MP. Det är en annan sak att sedan få igenom så mycket som möjligt av det i en majoritet eller i en regering.

Det finns förståelse när Fridolin anger tonen i ett sommartal : samarbeta och konfrontera inte. Alliansen har hela sitt upplägg på att det är DE som ska bilda regering och vem har de som främsta stödparti ?: Sverigedemokraterna.

När Fridolin sträcker ut handen är han nog medveten om det att valet kan avgöras av att SD återigen blir tungan på vågen och med en försvagad allians. Vad som händer på vänstersidan är främst att V ska tolka vad som är gångbart rödgrönt för att stödja en sån regering.Men tipset är ändå att de inte stoppar en ren S-regering men gärna sätta käppar för MP att ingå om det inte sammanfaller med V:s egna ställningstaganden. Sedan är det ett val som S gör om det går att hitta minsta gemensamma nämnare till MP.

Det står ganska klart idag att MP släpper fram S som regeringsbildare då de har samma ambitioner att inte blockera blocköverskridande överenskommelser. V kan motsätta sig detta men rimligtvis inte om det blir rödgrön majoritet. Jag tror inte V själva vill ingå i en regering utan satsar på att slå från vänster och göra upp när det är läge avstå när det inte är läge.

För MP kan det bli extra känsligt. Det finns de som tolkar valmanifest bokstavligt och de som vantolkar typ alliansen. Det blir en balansgång vad som ska eller kan lämnas utanför och låta riksdagen avgöra och vad som är gemensamt åtagande i regeringen. Mycket beror på vad MP kräver i ministerposter av S. En regering ska också vara regeringsduglig och kunna jämföras med det som varit före valet.

Inga kommentarer: