< div id=”header ”>< / div>

lördag 22 mars 2014

Sjunkande medlemstal drabbar partier som söker ansvar i maktposition medan de som står utanför bygger upp sig!

Senaste tillskottet på Europanivån
Det här med medlemstal i de politiska partierna kan ibland vara svårt.Det finns en långsiktigt vikande trend helt igenom.Men ju mer partier stöds av partiunderstöd eller uppfattas som fanklubbar blir siffrorna ointressanta.

Det brukas delas upp i de som har uppdrag, de som är aktiva och de som nöjer sig med att följa på lagom avstånd. Är det viktigt hur många som kommer på möten eller är det viktigt att det fattas beslut eller ställningstagande? Kanske en del tycker det är viktig att ha representation eller insyn kanske rentav ministerposter eller kommunrådsd:o.? Är det uppklädda valarbetare som är det viktigaste att få fram?

Om nu svenska Piratpartiet sägs ha en nedåtågående trend i medlemstal så har de nu organiserat sig bättre på europeisk nivå. Om nu SD anses vara ett verkligt hot så frågar jag hur media rapporterar från dess "broderparti" i Danmark: Dansk Folkeparti som i opinionsmätningar ligger på omkring 25%, ett "närstående" parti Fremskrittspartiet som sitter i norsk regering?

Norden är en arena som borde ligga oss nära att samarbeta i och kring. Men både svenska politiker och media är ganska inåtvända och man får själv söka information. Ur grön synvinkel borde det vara ganska intressant att både de tyska och österrikiska gröna ligger bättre till än miljöpartiet i opinionen och de är ju samarbetspartners i en grön grupp i EU-valet.Och i vilken grupp tänker SD ingå i?

Det här med att vara medlem ingå i en grupp kan tänkas vara triviala saker.Men med tanke på att några ser EU-valet som ett avstamp till riksdagsvalet så kanske många medlemmar inte ser det så. På den lokala och regionala nivån behövs det också krafter och det ska bli intressant att se hur många lokala partier och listor som registrerar sig i skuggan av allt som händer och sker.Kanske mer än någonsin för en media-och politikerstyrd väljarkår triggar till det. Medlemmar kan ju ställa till det också om de inte lyder pappa.

Inga kommentarer: