< div id=”header ”>< / div>

måndag 16 december 2013

Landsbygden är viktig för oss hallänningar som vi tål att ventilera och diskutera!


Läser Agneta Börjesson:s artikel om hur alliansens politik slår mot landsbygden. Där naturligtvis femte jobbskatteavdraget har varit det primära. Alliansen har å andra sidan ont av Miljöpartiets klimathundring som faktiskt inte är genomförd och som handlar om att ställa om från fossilt till förnybart.

I mångt och mycket handlar det också om hur snabbt vi kan nå målen med en fossilfri fordonsflotta. Vi vet att städerna där kollektivtrafiken är utbyggd, städernas gator sanerats från onödigt parkerade bilar och fordon så behövs i stort sett bara varubilar, miljövänliga tjänstefordon och det ska vara bekvämt att transportera sig själv på annat sätt än att ta bilen.

Ska vi tänka på landsbygden är det en annan sak. Där måste näringarna få sin energi och inte minst göra sig själva mindre oberoende av oljan då det är en kostnad ändå. Företag får ju dra av, eller så läggs det på priset och konsumenten i sista hand. Styggt sagt kan man säga att ökade kostnader drabbar landsbygdsföretagen de föredrar avdrag eller helst inga onödiga utgifter alls.

Ett styrinstrument för dem som åker kollektivt är naturligtvis zontaxor. Ju närmare centrum ju billigare att hålla sig i den zonen. Ju längre från centrum ju fler zoner att åka och också dyrare samt i många fall krånglig resa om man inte bor i s.k, serviceort där visst utbud finns för att klara tillvaron.

Nu har det alltid att varit krångligt och svårt att korsa kommun- och länsgränser utan komplikationer. Man utgår från vissa centrumlägen, arbetsplatser och naturligtvis blodomlopp i form av ett vägnät eller spårförbindelse. Pendlingen har ökat, beroendet av transporter har ökat och det man behöver ligger inte alltid i närområdet.Dessutom kräver turistsatsningar i inlandet att folk kan transportera sig dit.

Nyligen organiserades en debatt om landsbygdens förutsättningar och allt hann inte diskuteras men intressant är att två partier tagit landsbygden på allvar: centern och miljöpartiet. Jag frågar mig dock varför inte de andra partierna visat något intresse om det inte är kortsiktiga utspel från Stockholmshorisonten.

Inga kommentarer: