| Dagens höjdpunkt |
Jag söker vidare och i MP:s handlingsprogram lokalt i Varberg står att maten ska vara tillagad på varje skola från grunden och med giftfria råvaror. "Detta borde vara en självklarhet för varje beslutsfattare".
Om jag nu ställer denna självklarhet till andra beslutsfattare så är det inte så. Det finns en ekonomi som talar om att pengar räcker inte till allt, en organisation som bygger på ett antal tillagningskök och resten mottagningskök, att regler inte bara utgår från MP:s handlingsprogram utan den kostpolicy som är antagen i kommunfullmäktige där vissa partier vill mera andra inte alls, en valfrihet utifrån brukare utifrån ett nöjdhetsindex där kraven inte är lika långgående. En hel del äter det vad som finns på bordet har att erbjuda och är nöjda med det.
Mycket handlar om att kommunicera politik för att lyckas genomföra något. Om ett parti har allt från A till Ö att bevaka inklusive andra frågor i bagaget som ska avhandlas är det lätt att matfrågan glöms bort. Det blir en av många frågor och inte längre någon självklarhet mer än för kostchefen i kommunen, kockar och de hungriga som ska inta maten just den dagen.
Vidare har kommunens politiker i Varberg konstaterat att miljöpartiet hade en framgång i valet 2010 och har efter den framgången givit maten ett större fokus mer än ett något bättre näringsinnehåll eller som en besparingsåtgärd för att lägga pengar på annat "viktigare" Servicenämndens ordförande Harald Lagerstedt (C) i Varberg har ägnat stor tid att värna matens kvalitét och har en drivande opposition i sin nämnd som vill uppnå mera. Frågan är dock takten i förändringsprocessen för bättre mat.
Som relativt ny kf-ledamot (8 oktober 2013) håller jag på att uppdatera mig och inhämta ammunition vad som kan tillföras inför budgeten som ska antas 19 november i år och vad som ska gälla 2014. Men helt klart är att matfrågan är ett område där luppen ska ställas in och inte glömmas när det är dags för nya beslut.
Matfrågan är för viktig att få glömmas bort om det så handlar om säsong-, ekologiskt, närproducerat-, vegetariskt-, lagad från grunden, inköpsrutiner, utbildade kockar, nöjda matgäster och politiker som känner delaktighet och inte bara arkiverad i ett enskilt partis handlingsprogram eller kommunal kostpolicy där det lätt glöms bort i arkivet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar