< div id=”header ”>< / div>

måndag 5 augusti 2013

MP Halland har möte om valstrategi och här kommer historik kring förra valet!

Ja den 18 augusti har jag och andra som är medlemmar i MP Halland fått en inbjudan till valberedningskonferens i Folkets Hus i Varberg. Dessvärre hade det varit roligare att diskutera politik men det kommer att vara stadgeförslagsförändringar, arbetsordning för valberedning och diverse upplägg för att få fram "rätt kandidat" till "rätt plats" som det står i kallelsen.

Ja för det första om inte nuvarande riksdagsledamoten (förre partisekreteraren) Agneta Börjesson tänker träda tillbaka tror jag inte det finns någon konkurrent om denna säkra riksdagsplatsen. MP har aldrig haft nån ledamot samtidigt som V i Hallands riksdagsvalkrets och det bästa att hålla ohyran därifrån borta är att återvälja Agneta som "rödgrön" ledamot som egentligen har sina rötter som "blågrön" fd miljöordförande i gamla landstinget Halland.

Desto mer diskussion kan det bli att hitta "rätt kandidater" till de fyra valkretsarna som utgör Region Halland.Jag fick ju motion avslagen att det skulle ställas upp med fler listor förra gången då det istället skulle vara en lista för alla fyra valkretsarna. Självklart kommer då att ex flera likvärdiga kandidater att mota bort andra kandidater vad gäller kryssröstningen. På så vis fick inte  Martina Krona i Kungsbacka de kryss som erfordrades i den valkretsen på grund av "enhetslistan"då hon också placerades ner av "stämman" från valberedningens nr 3 till nr 12 på listan men där Jennie Johansson motade bort nödvändiga kryss genom att ta egna kryssröster där..

Två kandidater på MP-lstan tog kvalificerade kryssröster av de fyra ledamöter som tog sig in förra gången: Jan Berge ettan på listan och Jennie Johansson tvåan på listan i sina "egna" valkretsar. Stefan Edlund (Varberg)  tog sig in på Kungsbacka-mandat och Eva Ericsson (Laholm) på Varbergsmandat. Om vi ser på tidigare val är de som placeras etta och tvåa på en "enhetslista" mest säkra på att få komma in oberoende av kryss eller inte. Stefan Edlund nr 3 var ytterst nära att ta de kryss som erfordrades i Varbergsvalkretsen men tog det i Kba istället.

Själv hade jag naturligtvis ambitioner förra valet att kandidera högt på MP Hallands lista men flyttades ner från valberedningens fjärde plats till nr 19 av stämman. En mycket kraftfull markering att jag härmed ska hålla mig borta från att vara intresserad av regionpolitik och därmed basta. Har man ingen ingång så hålls man borta från "regiongruppen" som håller sina egna föreställningar för sig själva.

Falkenberg/Hylte valkrets i landstingsvalet : här  Jan Berge 7,59 % (5% gräns för kryssval)
Halmstad-Laholm                                     : här  Jennie Johansson 8.31 %
Kungsbacka                                             : här  Stefan Edlund invald på placering
Varberg                                                   : här   Eva Ericsson invald på placering

Inga kommentarer: