< div id=”header ”>< / div>

onsdag 10 juli 2013

Varför ska vi rösta i EU-valet?

Ja lite yrvaket börjar några spåna inför stundande EU-val. Lite här vad Per Gahrton skriver om "grön EU-kritik" MP har varit rabita motståndare till EU tills en medlemsomröstning sopade EU-utträdet ur programmet. Idag är oklart om det finns någon "grön hållning" då tyska gröna verkar vara lika rabiata federalister som svenska gröna är emot euron. Nu ska Lettland ansluta sig och det välkomnar jag som röstade för euron 2004. Kroatien blev nyligen medlem 1 juli i EU och får därmed deltaga i EU-valet nästa år.

Den första opinionsundersökningen inför nästa val är nyligen publicerad och den får vi ta med en nypa salt efter som det säkert kommer att ske förändringar i höst då kampanjerna kör igång ordentligt. Inte minst då SD som inte finns med i parlamentet finns med som parti medan Piratpartiet som har två mandat idag särredovisas bland övriga.

Vad som kommer att bli intressant är hur valdeltagandet ska motiveras? Blir det inte som kyrkovalet att de närmaste fansen entusiasmeras och resten struntar i att rösta? Min granne som röstar på det mest EU-kritiska partiet SD tycker den bästa protesten är att inte rösta och hålla ner valdeltagandet? Jo så tycker jag med kan man tycka om hans röst. Vill man något med EU ska man däremot rösta vilket jag kommer att göra.

Jag instämmer i Cogitoförklaringen: En linje som jag minns att Per Gahrton drev redan på 90-talet och där vi som var för detta gång på gång fick stryk av MP-kongresserna som ville gå ur EU.

Cogitoseminariet var överens om att EU istället för att försöka ägna sig åt allt, borde koncentrera sig på gränsöverskridande globala frågor, typ mänskliga rättigheter, miljö och icke-våldsligt fredsfrämjande inom ramen för FN-stadgan (typ EUs övervakningskommission i Georgien

Nu handlar valen till stor del hur man passar in i de olika partigrupper som befolkar parlamentet eftersom det är genom dem man placerar i de särskilda utskott som finns där man kan jobba med sina specialfrågor. Sedan följer man i stort sett den linje som spaltas upp där. Inte minst den nischade Isabella Lövin  (MP) visste vad hon ville och hamnade följdaktligen i rätt parti och rätt utskott för att kunna driva sina krav om havsmiljön och fisket. Inte politiskt aktiv innan, gick snabbt med och är nu som fisken i vattnet där hon befinner sig.

Sverige är en valkrets och olika regler gäller för olika länder vid val till parlamentet. Det blir ungefär som vi halläningar bara koncentrerar oss på vår valkrets vid riksdagsval och det gör vi inte. På samma sätt är det intressant att följa utvecklingen vad som sker i andra länder (valkretsar) och vi får hoppas det blir lite bredare belysning än den inskränkthet som finns hos gammelmedia att höja upp våra högt betalda SVENSKA EU-parlamentariker och glömma vår omvärld. Inte konstigt då att ett parti som SD inte granskas djupare med tanke på att de ställer upp i ett val där de egentligen inte vill vara med.

Inga kommentarer: