< div id=”header ”>< / div>

torsdag 30 maj 2013

Sverige är fantastiskt men var ska man rota sig - jo där jobben uppstår kanske!?

Ja att försörjningsstöd söks är i flertalet fall av arbetslöshetsskäl och bristande stöd i form av en fungerande a-kassa alt sjukkassa. Riksdagen har i stort sett samfällt utom V beslutat att det ska finnas en jobbstimulans i samband med anledning om man söker ekonomiskt bistånd.

Det intressanta förutom att socialbidragen tycks ha blivit ett naturligt inslag i kommunerna att ansöka om försörjning ställer stenhårda krav att det inte ska finnas några tillgångar. Kom inte och tro att om du investerat i något, har en tillvaro så att du kan avyttra något i likvider eller lever på någon annan ska hämta ditt bidrag hur som helst. Nej du ska vara black en månad i taget så sparalinjen och smarta investeringar är inget som uppmuntras.

Slösalinjen uppmuntras inte heller de som levt på nivåer att de har skulder de inte kan betala. Det struntar socialtjänsten fullkomligt i. De håller dig flytande men med krav att du ska stå till arbetsmarknadens förfogande. Har du dessutom tjabblat bort din bostad (om du haft någon före) och genom socialkontrakt fått nånstans att bo lever du i stort sett i kommunarrest. Ofta går sociala in under förutsättning att du inte hyr ut bostaden om du skulle få för dig att ta ett korttidsjobb på annan ort. Då jävlar har du försatt dig i en sits att då får du försöka få bostad på den ort du har arbetet i (som kanske bara är temporärt) och kanske hyst dig in hos en kompis eller så.

Det nya Sverige tar form: Arbetslinjen går före bidragslinjen och de flesta partier är med på tåget. För någon kan det leda till förbättring, för andra en liten morot men för många en spark i ändan att sätta fart. Sverige är fantastiskt!
Personer med ekonomiskt bistånd får jobbstimulans (SoU22)
Reglerna i socialtjänstlagen ändras för att öka möjligheterna för personer med ekonomiskt bistånd att försörja sig själva genom arbete. Samtidigt ökar socialtjänstens möjligheter att stimulera, uppmuntra och stödja dessa personer till egen försörjning.
De nya reglerna innebär följande:
  • När socialtjänsten räknar ut om ett hushåll har rätt till ekonomiskt biståndet ska inte hela arbetsinkomsten räknas in. För den som har fått försörjningsstöd under sex månader i följd ska bara 75 procent av arbetsinkomsterna räknas in. Beräkningsregeln ska gälla under två år.
  • Socialnämnden får ökade möjligheter att hänvisa en biståndsmottagare till praktik eller annan kompetenshöjande verksamhet. Detta om arbetsförmedlingen inte har kunnat erbjuda personen någon lämplig arbetsmarknadspolitisk åtgärd.
  • När socialtjänsten räknar ut om ett hushåll har rätt till ekonomiskt bistånd kan hemmavarande barns och skolungdomars arbetsinkomster räknas in. Gränsen för när socialtjänsten får ta hänsyn till arbetsinkomsterna höjs från ett halvt prisbasbelopp till ett helt prisbasbelopp per kalenderår.
De nya reglerna börjar gälla den 1 juli 2013.

Inga kommentarer: