< div id=”header ”>< / div>

fredag 10 maj 2013

På väljarfronten inte mycket nytt men partierna tar semester nu!

Ja vad som går att utläsa av Demoskops majmätning 2013 är att alliansen står vid ett vägskäl att välja att antingen närma sig miljöpartiet eller låta sverigedemokraterna komma in i värmen. Om nu SD försöker orientera sig mer rumsrent finns en tendens för MP att snegla lätt till vänster men ändå med öppen dörr för något enskilt alliansparti och det är INTE C och KD.

KU:s ordförande Peter Eriksson (MP)
Sedan kan man spekulera som Cornucopia gör att en röst på SD är en röst på MP i regeringsställning. S i nuvarande läge med taskiga opinionssiffror för alliansens två mindre partier, en vänsterkant som med mycket retorik som inte tycks vara ett rejält hot, ett miljöpartiet som smeker lätt medhårs kan välja att enbart lägga egna förslag och låta M bekymmersamt se att det är deras stödröster som ska rädda alliansen inga andras.

DEMOSKOP maj 2013
S 32,9 +0,2
V 5,3 -0,6
MP 9,2 -0,1
M 29,1 + 1,7
FP 5,5 -1,4
KD 2,9 -0,7
C 3,3 -0,7
SD 9,9 +0,7
Osäkra 17,8 +3,2
Rödgröna 47,4
Alliansen 40,8

Andelen osäkra är fortfarande ganska hög för att dra några större växlar i väljarbeteendet. Alla riksdagspartierna är intrimmade på valåret 2014 och att regeringen sitter kvar till dess. Mängder av KU-fall avhandlas där Peter Eriksson (MP) sitter som en statsmannamässig rådman och samlar mest poäng till sig själv för någon annan post så småningom. Varför inte landshövding?

Något rejält hot om misstroendevotum har inte funnits under hela valperioden och det förfasade fas 3,numera jobb- och utvecklingsgarantin har tillåtits öka för att vara med lite soft som lockbete för S och MP att "locka" väljare med som är missnöjda med alliansens arbetsmarknadspolitik. Ja tomma tunnor skramlar mest.

'


Inga kommentarer: