< div id=”header ”>< / div>

måndag 1 april 2013

Grått S kan bli regeringsbildare!

Enligt DN/Ipsos blir det han svetsaren Stefan Löfven som får bilda regering om det vore val idag. Centern skulle åka ur riksdagen och det skulle bli rödgrön majoritet. Med tanke på hur det sett ut tidigare historiskt skulle det sannolikt bli en S-regering i minoritet.

Både V och MP skulle blockera för varandra och alliansen bilda opposition med SD som "dark horse". En första test på S är hur deras egen kongress utfaller och Stefan Löfven är ännu ej kongressvald partiledare och sitter heller inte i riksdagen.

Skillnaden nu jämfört med innan är att ingenting görs för att samordna någon form av rödgrön agenda från de tre s.k, rödgröna partierna utan alla tre ägnar sig åt profilering, röstmaximering, kritisera alliansen och att motarbeta SD så mycket de bara kan som själva försöker ägna sig åt storstädning internt.

Vilken politik en S-regering kommer att föra är för tidigt än. Det kommer i så fall bli "vad ekonomin tillåter". Allt som är gott gotti kommer att ligga i sin godispåse och i första hand gäller det att ge lite konfekt till V och MP som tack och sen sondera ut vilka frågor som det går att få igenom i en ny riksdag.

I grund och botten är svensk politik en maktkamp mellan två stora partier S och M som i retoriken säger sig vara olika men i maktens boningar kommer det inte att skilja särskilt mycket. Det hela styrs av väl inarbetade regelverk som tar tid att förändra och en ny regering tvingas under en administrera de beslut som redan fattats. En stor skillnad mot innan är att S har blivit smalare den politiska konkurrensen har ökat och nyckfullheten är stor att det inte är någon fördel att sitta i regering för mindre partier om de vill växa,

I dagsläget ser det bara ut som S eller M är i stånd att regera landet och därmed skapa någorlunda förtroende för en ansvarsfull politik i arbetslinjens anda som inte stör marknaden och som egentligen är två filer på samma motorväg, Mera tillväxt löser allt - tror dom!

Inga kommentarer: