Vad gäller jobben och arbetslösheten är det en tvekamp mellan S och M. Miljöpartiet får bara gehör för 2 % när det gäller detta som annars når 40% och mer i klimatfrågan. Annars försöker det NYA partiprogrammet inom MP att få in att det är arbete som är grunden för vår välfärd.
Vad gäller höstbudgeten var jobben inte bara för S utan också för MP högsta prioritet. Tredje största parti enligt en Sifo-mätning är dock V och de som lyckas bäst i opinionen är M. Möjligen är deras kritik mot att skattehöjningar och förbud mot vinster i välfärden något som hotar jobben snarare än skapar jobb gått hem samtidigt som V får en viss credit för sitt upplägg.
Mellan varsel i industrin där den exporterande konkurrensutsatta industrin och tjänstesektorn är mest utsatt finns det lokala insatser typ Eskilstuna som gör stor satsning på lokala jobb för de mest utsatta. Jobb kan vara pecis vad som helst. En satsning på vindkraft behöver inte betyda att jobben skapas här.
När det största fartyget som anlände Varbergs hamn levererades delar till vindmöllor i Laholms-trakten i södra Halland där vingarna kom från Brasilien, generatorerna från Tyskland och tornen från Kina.
När Anna Karin Hatt har en deal med kärnkraftsföretagen att inte ha underhåll när elen behövs som mest är det för att behålla konkurrenskraft och försörjningstrygghet inte för att hon skulle vara en speciell kärnkraftskramare. Snarare också undvika kärnkraftsfiaskot för några år sen då det var stopptätast i Sverige och elpriserna gick i höjden.
Sen är kärnkraften ingen hållbar lösning för jobben om vi ska vara beroende av uran, säkerhets- och avfallsproblem snarare visar det sig att vissa jobb förutsätter detta och också viss välfärd just nu. Att komma bort från kärnkraften är att vi minskar vårt konsumtionsutrymme, kortar arbetstiden och inför medborgarlön men det är inte "mainstream" för politiker som vill satsa på jobben och arbetslösheten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar