< div id=”header ”>< / div>

måndag 26 mars 2012

Varningsflagg för Piratpartiet!


Delstatsval i Saarland och inte knyst i svenska media. Piratpartiet lyckades för andra gången klämma sig in i ett tyskt delstatsparlament och ruckar på daordningen för de etablerade partierna.Läs mer här i Don Christos blogg. När det är oklart vad mindre partier kan ställa till med i Tyskland är det vanliga att CDU (kristdemokrater) och SPD (socialdemokrater) bildar allians. Ungefär som S och M i Sverige om nån kan föreställa sig det.

I Saarland har De Gröna befunnit sig i en s.k. Jamaica-koalition ungefär som blå-grönt i Sverige. Dock har det liberala partiet FDP fullständigt säckat ihop på delstatsnivån fast de är ett stabilt parti på regeringsnivå i Bundestag. De Grönas framgångar har brutits och anti-etablissemangpartiet nr 1 är nu istället Piratpartiet. Månde bäva Sverige för det som händer i Tyskland kommer så småningom att bilda skola även här. Fler bloggar om PP här och här

1 kommentar:

Suecae Sounds sa...

En idé jag inte har sett att alltför många i Sverige har grävt i, är att deras popularitet i ex. Berlin delvis kan handla om att de lyckas få med flera sociala frågor - som gratis kollektivtrafik och medborgarlön - i ett program som är bredare än integritetsfrågor.

Hör vi här ett eko från den gröna rörelsen, som delvis har avskrift alltför radikala krav till förmån för breda koalitioner? Jag tror nog det.

Mvh
Robert Halvarsson