< div id=”header ”>< / div>

måndag 6 februari 2012

De som står utan a-kassa ökar i förhållande till de som är med!


Att inte vara med i a-kassan har ökat dramatiskt sen 2006.Ett ökat egenansvar med höjda avgifter kombinerat med svårigheter att få fotfäste på arbetsmarknaden är en bidragande orsak. Sedan har a-kassans tak inte höjts på tio år vilket medför större skillnad mellan försäkring och arbete i det fall man får ett lika bra betalt arbete som det man lämnar vilket inte är alldeles säkert. Tyvärr har S retorik hamnat i att enbart höja a-kassan som det gör situationen bättre.

I den rödgröna uppgörelsen fanns det med före valet men då också ett accepterande av samtliga riksdagspartier att sänka restaturangmomsen som nu S gör ett stort nummer av att vara emot.

En blogg av Jimmy Sand för fyra år sen då det var all time high i opinionssiffror för rödgrönt om problematiken att kombinera fackliga strategier med basinkomstmodeller. En höjning av a-kassan löser inte problemet så länge inte alla kan tillgodogöra sig a-kassegrundande inkomster.

Att dagens situation inte är bra kan vi konstatera då klyftorna hela tiden vidgas och särskilda ungdomslösningar gör att gruppen äldreplus med en bit kvar till pension lätt kan bli frustrerade.Utbildningar och att kunna flytta är lättare för yngre i MÅNGA fall om de har rätt förutsättningar men vad ska vi göra åt "restupplagan" av äldre som inte får stöd till fortbildningar och av olika skäl inte är lika flyttbar som förr? Skavanker av olika slag kan också minimera arbetsförmågan i ett tidigare yrke och erfarenhet är tydligen ingen tillgång idag i arbetamarknadens "just-in-time".

Inga kommentarer: