< div id=”header ”>< / div>

tisdag 13 september 2011

Norska kommunvalet visar att norrmännen vill ha politisk stabiltet!

Börjar norrmännen bli som andra länder nu? Medan oljan sinar PEAK OIL börjar det politiska landskapet forma sig som i övriga länder. Höyre motsvarigheten till svenska moderaterna har nu fått "rätt siffror" i ett val och är möjlig regeringsbildare i nästa stortingsval. Norsk politik har blockerats till höger av Fremskrittspartiet som skapat borgerlig oreda fast det många ggr varit norsk flertal som det heter på norsk.

Senterpartiet som sitter i regeringen som sin motsvarighet i Sverige. C får nog bekymmer i längden att stödja en rödgrön regering där SV motsvarande Vänsterpartiet gick kraftig tillbaka som också var en förebild i Sverige men med miljöpartiet när det politiska landskapet förändras.

Det lilla miljöpartiet i Norge MDG väntar fortfarande på ett rejält genombrott även om det breddade sin representation i norska kommuner och fick in fler ledamöter än tidigare. Då det är skilda valdagar i Norge får kommunpolitiken ett annat utrymme och leva mer på egna meriter även om det är en stämningsmätare för rikspolitiker, Jag är för att liknande sker i Sverige där jag ser att inte som i riksdagsvalet 2010 att de lokala politikerna drunknar i rikspolitikens alla frågor utan att vi vet vad det är för riksdag som sitter vid ett kommunval. Jag slipper då att vara en röstlakej för en ev. rödgrön regering som aldrig blev av utan skulle kunnat ägnat större kraft åt vad som händer på min lokala nivå.Heja Norge! NI visar vägen!

Inga kommentarer: