Så kom samtalet från kommunkansliet att jag för första gången sen 1998 kommer att få tjänstgöra på ett kommunfullmäktige. Kallellselistan ser ut så här och jag sitter inte i någon nämnd, ingår inte i några uppgörelser med vare sig rött eller blått utan kan se allt med GRÖNA ögon.
Det kommer väl att dimpa ner en bibba med pappershandlingar i brevlådan och då kan jag i detalj granska varje ärende. Många ärenden är som man säger beredda och en del ska nu harvas via kf-grupperna för slutanföranden offentligt.
Det finns olika aspekter att ta hänsyn till: väljarnas förväntningar jag fick ändå kryss i två valkretsar här och här men blev förbikryssad LOKALT på båda ställena då jag stod trea på den ursprungliga listan av dem som stod längre ner. Partiets som är olika på riks, region och
lokalnivå. Jag stod på listor på alla tre nivåer.
Ingen bedrev något personval lokalt men status kan man få ändå om man är känd inom ett visst område eller i ett yrke eller har en "image" att vara i rätt ålder, ser bra ut eller något annat i ex. föreningsliv. Meriter att ha suttit med ger en del "gratiskryss" också och naturligtvis hur högt man är placerad på listan. Dock kan jag konstatera att sociala medier inte hade det utslag som jag önskat i höstens val 2010.
Dock ger det inte en rättvisande bild då många avstår från att kryssa om man "ändå kommer in". Benägenheten att kryssa är också större om ser var man bäst kommer till nytta. Jag fick många fler kryss i kommunvalet än i region-och riksdagsvalet där jag också fanns med.
Jag var ganska TYDLIG i mitt engagemang i sociala medier, vilka frågor jag driver och med i utarbetandet av ett lokalt program och AKTIV i valrörelsen.
Dilemmat är att rikstrenden så starkt slog igenom även lokalt i röstbeteenden. Dock finns ett regionsamarbete i Halland som är fjärran från det i grannregionen Västra Götaland utan en stabil fempartiallians. Lokalt är majoriteten en "vanlig" allians men min historia är att jag satt i majoritet i sju år oavsett om det var höger eller vänster som styrde och inte van att agera "opposition".
Således fanns jag med i styret lokalt under åren 1991-1994 när MP inte fanns i riksdagen och i rödgrönt 1994-1998 när det var rött i riksdagen. Att komma in nu och agera i det nya politiska landskapet ser jag inte som svårt då de flesta partier strömlinjeformats i mitten i en strömfåra utan tydlig politik än arbetslinjen, EU-samarbete och en diffus grön inriktning då många är nya sen jag var mest aktiv.
Fortsättning följer i kommande blogginlägg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar