< div id=”header ”>< / div>

torsdag 19 maj 2011

Miljöpartiet väljer språkrör och väg!

Vilka blir språkrör i miljöpartiet? Ja media tycks ha bestämt sig för Gustav Fridolin och att det står mellan Åsa Romson och förste utmanare Mikaela Valtersson. Samtidigt försöker Joakim Philstrand-Trulp slå sig fram med sin djupgröna inställning till politiken. Likaså finns kvinnliga utmanare som Akko Karlsson partistyrelseledamot och Annika Lillemets
riksdagsledamot som kan spela en roll att påverka miljöpartiets interna politik.

Alla dessa har en central roll att spela i valet av språkrör och vilka frågor som ska stå i fokus och hur samarbeten ska ske. Med tuggmotstånd, opinionsbildning eller som medlöpare i politiken.

Frågan efter kongressen kommer att bli hur miljöpartiet ska slå sig in i maktens centrum och inte vara det flumgröna parti många uppfattar att det blivit efter valet. Att ibland vara rödgrön, ibland vara sig själva, ibland göra överenskommelser med alliansen stöter alltid någon individ eller grupp i partiet trots att man valt att stå utanför regeringsbildning på riksnivå i nuläget.

Jag tror helt enkelt inte att miljöpartiet är ett parti som kan ta regeringsansvar efter ett språkrörsbyte med färskingar i ledningen. Miljöpartiet har ökat oerhört i medlemskåren och partiet känns inte stadgat med många olika viljor. På hemsidan framställer sig miljöpartiet som väldigt trendigt, öppet till sociala medier och har frågor från A till Ö men förväntningarna motsvaras inte på alla håll i organisationen regionalt och lokalt.

Daniel Helldén uppmärksammar detta med slagsidorna och kandiderar också till partisekreterare och han har också partistyrelseerfarenhet och ser saker inifrån. Miljöpartiets förtroenderåd där partiet geografiskt garanteras platser har annars sin motpol i den storstadskoncentrerade partistyrelsen. Jag är som bekant gräsrotspolitiker och kan tycka fritt utan ansvarstagande men kongressen är medlemmarnas högsta beslutande organ som ska vägleda vart miljöpartiet är på väg.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja välg Mikaela Valtersson till språkrör, så är vägen ner mot 4% utstakad...