< div id=”header ”>< / div>

söndag 22 maj 2011

Nu tar Gustav Fridolin över!


På grund av att nya språkrör valts på miljöpartiets kongress kan vi räkna med nya lag inom Miljöpartiet. Den starka generation som kommit fram efter Maria Wetterstrand och genom Gustav Fridolin har nu tagit över Miljöpartiet. Låt vara med urfadern Per Gahrton som mentor i utrikespolitikern där MP är ganska svagt.

En annan svaghet är ekonomin där Mikaela Valtersson varit ekonomisk taleskvinna. Ingen tror väl på allvar att hon är trovärdig i dessa frågor då Åsa Romson med stor majoritet krossade hennes kandidatur. En annan svaghet är den vänsterstämpel dragit på sig genom att ha ingått i det rödgröna blocket.

Blir det mer uppgörelser med alliansen vilket är nödvändigt med tanke på S roll att ta den positionen eller SD:s aktiva och passiva stöd till regeringen så måste den vara mycket bättre underbyggd än vad MP presenterat hitills. Åsa Romson är den som ska bevisa detta när nu de huvudsakliga förhandlarna är undanröjda eller satta på undantag.

En annan svaghet (eller styrka för den som har centrala uppdrag) är att miljöpartiet är uppbyggda på en riksdagsgrupp som lever sitt eget liv medan partiet i övrigt har andra organ där kommunikationen är urusel på många håll. Mycket fokus kommer att läggas av media hur väl centrala beslut faller ut med agerandet lokalt.

Miljöpartiet lär inte ha stor tilltro i kärnkraftsfrågan så länge det på vissa håll finns lokalavdelningar som motsätter sig byggande av förnybart eller där en energisparplan om effektiviseringar inte är förenat med ett verkligt åtagande ur tidsperspektiv. Att lägga räls återstår att se då Trafikverket är i behov av beslut som måste fattas av politiker. Bygga bostäder som klarar både efterfrågan och klimatet är en balansgång där ekonomin styr inte miljöjuridiken.

Ny miljöpartiet får liksom Håkan Juholts gäng ha tid på sig att formera vad de ska förnya och entusiasmera de gröna förväntningarna som finns. Till dess är det ett jaha riksvalberedningens förslag höll trots lite tuggmotstånd och med hjälp från media upprätthålla en fasad att det skulle bli dramatik på kongressen.

Inga kommentarer: