< div id=”header ”>< / div>

måndag 30 maj 2011

Avveckling med fördröjning i Sverige!


Hur sammanfattar man en visionsdag jag varit på i Nordens kärnkraftskommun samma dag som glädjetjut? hörs från språkrör ang. avvecklingsbeslut om Tysklands avveckling av kärnkraft? Om sanningen ska fram så avfärdade Varberg både gas- och kolkraftverk redan på 90-talet. Jag lade själv en motion då att avvisa gaseldat och det blev aldrig verklighet.

"Business as usual" blev istället att sedan Barsebäck avvecklades 30 nov 1999 och 31 maj 2005 fortsatte driften på Ringhals effekten höjdes och reaktorerna går fortfarande alla fyra verken 2011. Detta genom en uppgörelse som socialdemokraterna, vänsterpartiet och centern stod bakom att 12-2 blev 10.

Istället för aggregatexercis ska vi nu tala om förnybart och minskat kärnkraftsberoende, Andreas Carlgren miljöministern varnar för fossilt och klimatutsläppen om det blir årtal för avstängning som blir riktpunkten. Det lär bli Frankrike som ska förse Tyskland med kärnkraftsel och varför inte Ryssland med naturgas?

Värst lär situationen vara i USA med sin konsumtionshysteri som har både höga CO2-utsläpp och problem med att förhålla sig till kärnkraften. Sveriges basindustri lär leva gott på den el som gör det möjligt genom vattenkraften även om vanliga konsumenter får förbereda sig på en tuffare elmarknad för att bereda vägen för det förnybara. Än är ingen ansökan inlämnad att bygga nya kärnkraftverk i Sverige. Än lever hoppet om avveckling medan kärnkraften tuffar vidare och nån gång ska de väl avvecklas även här. Men då måste väl miljöpartiet offra att språkröret inte måste sitta i riksdagen?

Inga kommentarer: