Jag tänkte blogga om De Gröna i Tyskland som segat sig upp i storlek i opinionen. I Berlin kan de t.o.m. bli störst. Håden gör sina personliga analyser här och här och anses vara en aktad mp-bloggare som nu sitter med i Miljöpartiets partiprogramgrupp. Undrar om han vet var Halland ligger?
Verkar inte så då borde han talat med Jan Berge som bloggat här vad som gäller i vår region. Det borde nog göras en specialanalys där idéer inte bara kan hämtas utifrån eller uppifrån. Det kan finnas nerifrån i Sverige. Kanske borde Miljöpartiet fundera på varför kärnkraftsmotståndet är större i Tyskland och Vattenfalls roll i det hela. Varför görs ingen analys hur det går för Miljöpartiet i kärnkraftskommunerna och vad de lägger fokus på i Sverige? Vindkraftsmotståndet är stort i Varberg där Ringhals ligger och är det konstigt här har vi kärnkraften som alla köper el av. I ingen av de tre kommunerna Oskarshamn, Varberg eller Östhammar sitter Miljöpartiet med i några majoritetsstyren och tar ansvar.
Således kan Miljöpartiet fråga mig som suttit i en majoritet i en kärnkraftskommun istället för att fastna som Maria Wetterstrand i riksdagsdebatten om kärnkraft. Centern har suttit med i alla energiuppgörelser sedan 1991 och svaret är att Miljöpartiet inte gått med på någon. Mellan 1994-1998 satt jag i en rödgrön majoritet som sa nej till en förstudie från SKB gällande slutförvar. Centern var lokalt då pådrivare som kärnkraftsmotståndare. Klarar Miljöpartiet av att sätta upp kärnkraftsfrågan högst på dagordningen så tror jag även centern vänder men det krävs nog att Maria Wetterstrand avgår först som föredöme för Maud Olofsson att göra samma sak. Då först kan det vända åt rätt håll för de gröna krafterna i Sverige.
Ur DN
KÄRNKRAFTSDEBATT PÅ TYSKA
Tyskland är inte som Sverige. I Tyskland ser debatten, säkerhetsbedömningarna, kontrollen av kärnkraftsverken och inte minst medias bevakning annorlunda ut. Sedan årtionde tillbaka har transporter av kärnavfall samlat tyska demonstrationer. Både socialdemokratiska SPD och det gröna partiet är enträgna kärnkraftsmotståndare. Och numera har också bland andra konservativa CDU och Angela Merkel svängt om.
Skillnaden mellan Sverige och Tysklandsyntes senast som tydligt den 27 mars. Samma dag som Göran Hägglund sträckte ut en hand på DN debatt till Håkan Juholt om att komma fram till en kompromiss i kärnkraftsfrågan, vilket skulle vara politiskt självmord i Tyskland, vann de gröna en storseger i Baden-Württenberg. Inte ens Angela Merkels hastiga omvändelse i kärnkraftsfrågan och stängningen av sju kärnkraftverk stoppade de gröna från att gå fram med 13 procentenheter i det viktiga delstatsvalet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar