< div id=”header ”>< / div>

lördag 27 november 2010

Kommundagar riktning grön i ideologin men blått i praktiken?

Miljöpartiet har kommundagar i dagarna två. För första gången samlas nu miljöpartister utan barlast att bara tänka rödgrönt som vat temat för partiet hela valrörelsen pådyvlat uppifrån. Självklart styrde det väljarna i valet och få avvikelser kan noteras från mantrat och budskapet även om partiet på regional och lokal nivå försökte sig på något annat. I Halland hade vi alla varianterna i Varberg. Jag stod på samtliga tre listor med tre agendor.

Bäst gick det ju större kommunen är och sämst ju mindre kommun. för miljöpartiet. Partiet attraherar i första hand stadsväljare framför glesbygdsväljare.I  kommuner där alliansen inte har egen majoritet ger naturligtvis MP ett utrymme att samarbeta med alliansen med möjlighet till maktposter som i Halmstad. Rödgrönt är inte tal om i Halland så länge lokala partier och SD samt SPI finns i hallandskommunerna mer än i minoritet som opposition.

I exempelvis Stockholm där MP har en grön vänsterprofil och bra organisation men där S och V inte räcker till sträcker nu Sten Nordin ut handen till MP. Sett till olika opinionssiffror de senaste månaderna går visserligen MP framåt men det är inget rödgrönt att skryta med precis. Att C och KD har skräpsiffror visar att det ändå finns tillräckligt med stödröstare om det kniper. Se även denna blogg med frigörelse från bakåt för att se framåt i politiken. Gnällig opposition eller konstruktivt ihop med alliansen är frågan iaf i den region jag själv befinner mig i. Andra delar av landet får tala för sig.

Studio Ett : Miljöpartiet går sin egen väg!

Inga kommentarer: