< div id=”header ”>< / div>

tisdag 10 augusti 2010

Att välja och inte kunna välja - det är frågan!


Läser em mycket bra debattartikel i DN idag av Mats Eric Nilsson och Henrik Ennart som handlar om handlar om den industrialiserade maten. Utgångspunkterna är maten ska innehållsdeklareras och näringsbeläggas i större utsträckning än idag. Läs hela artikeln här. Samtidigt läser jag en artikel i HN av vår jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) om större valfrihet för individerna än vad som sker idag när det gäller olika val för äldre. Självklart är ambitionen att "kunden" är nöjd och även den artikeln fokuserar på god och bättre mat. Läs artikeln här.

Kvalitén i maten och kundens val bör gå hand-i-hand och jag tror att om partierna är överens om att maten är viktig bör det styra prioriteringarna efter valet.


•Stoppa den pågående utvecklingen mot fabriksmat på daghem, skolor, äldrevård och sjukhus. Omvandla de så kallade mottagningsköken till riktiga tillagningskök och uppvärdera personalens viktiga arbete.
• Innehållsdeklarera mat på förskolor, skolor, sjukhus, äldrevård, kaféer och restauranger så att konsumenten kan undvika oönskade tillsatser eller ingredienser. På tyska krogmenyer är detta redan ett krav.
• Inför en verklig och preciserad ursprungsmärkning som anger från vilken gård eller anläggning köttet eller grönsakerna kommer och hur uppfödningen eller odlingen har gått till.
• Förändra hygienkontrollen så att de största insatserna sätts in där riskerna är störst. I dag lägger man ned större energi på att kontrollera små kvarterskrogar och förskolekök än stora matproducenter.
•Inför verkliga näringsdeklarationer på frukter, grönsaker och kött, där sådant som tomaters halt av lykopen och köttets halt av omega-3 anges.

Inga kommentarer: