Vi föds till att
arbeta..... läs följande
blogg av
Mona Nilsson där det bl.a. står om "samhällets" mål:
Men kruxet i vårt höghastighetssamhälle är att få av oss tar oss tid att stanna upp en stund, eftersom vi är strängt uppfostrade i puritansk arbetsetik och -moral i sann lutheransk anda, och strikt predestinerade att lönearbeta i första hand, att vara förälder i andra hand, att vara en medmänniska först i tredje hand. Vi föds till att arbeta, producera och konsumera. Endast i produktiv ålder (om vi är arbetsföra, vill säga) tillmäts vi fullt människovärde, tills vi når pensionsåldern, därefter trappas vårt människovärde ner och övergår till gradvis fallande skyddsvärde, när vi har blivit så skröpliga att vi har blivit en ekonomisk börda som inget orkar tillföra. Det bästa vore förstås att vi dör när vi passerar målsnöret (ålderspension.
.
om
bloggen också av
Mona Nilsson att utanförskapets väg gick genom
arbetslinjen
Sjuka människor behöver få känna ekonomisk trygghet, bli bemötta med förståelse och empati, i lugn och ro med stöd och uppmuntran såväl från sina sociala nätverk, som från läkare, annan vårdpersonal och försäkringskassa, få möjlighet att återhämta sig och läka, istället för att jagas med hot om indragen ersättning, känna sig trängda av rigida tidsgränser för sjukskrivning och prövning av arbetsförmågan, pressade av kraven att svara på medicinsk behandling och rehabilitering inom viss tid, känna rädsla för att bli utförsäkrade, bli ifrågasatta och kränkta.
Finns det något att tillföra för dem som jagar och dem som inte orkar jaga samt de som står för ett annat samhälle där vi slipper jaga?
1 kommentar:
Det är fascinerande det där, att arbetslinjen producerar det där utanförskapet som regeringen samtidigt uppger sig vara emot. Nu gäller det att hålla hårt om visionerna, de som sträcker sig längre än budgettavlan. Kortare arbetsdagar, större autonomi i arbetslivet, och ett socialförsäkringssystem som inte förutsätter långvarig tid i lönearbete (som vi ju vet framför allt unga personer med särskilda svårigheter har exceptionellt svårt att tillägna sig).
Skicka en kommentar