< div id=”header ”>< / div>

fredag 5 mars 2010

Vindkraftens utbyggnad ett snurrigt projekt!




Vindkraften är en av de förnybara energikällorna som nu är aktuell att byggas ut i Sverige för att klara de energimål och åtaganden som  vår kära riksdag har beslutat om. Det kan dock stöta på patrull oavsett om dert är renbetesägare utanför Piteå eller markägare i Varberg som får del av denna planerade utbyggnad.

Som framgår av tidigare bloggar kan det te sig som ett förhandlingsspel för markägare, naturvänner och en grön maktkamp mellan framför allt centern och miljöpartiet hur den slutligilliga lösningen kommer att se ut.



Ett av målen är att avveckla kärnkraften och fasa ut den och då kan det te sig en smula snurrigt med stora vindkraftsparker uppe i Lappland som argument för detta. På lokal nuvå finns det ett komplicerat motstånd mot vindkraft samtidigt som kärnkraftsverken vid Ringhals är nyrenoverade och laddade för fortsatt drift. Det här med närproducerad energi i en mer småskalig tappning och en massivare satning på energihushållning har tydligen inte slagit igenom ÄN. Samtidigt byggs annan elenergi ut och vi ökar effekten på de kärnkraftverk som redan finns. Klart det uppstår trovärdighetsproblem! Inte minst när de två grönaste partierna vi har är uppsugna i två  OLIKA block som ångar på i tillväxtspiralen.


Inga kommentarer: