< div id=”header ”>< / div>

lördag 6 februari 2010

Kina närmar sig Sverige- Volvo närmar sig Geely!

Förr bestod relationerna med Kina av bordtennismatcher mellan Sverige-Kina som en höjdpunkt och på riktig internationell nivå "pingpongdiplomati" när USA och Kina närmade sig varandra. Kina har blivit en ekonomiskt stormakt med tillväxtproblem. Metaller behöver utvinnas för tillverkning och mat behöver produceras för en växande befolkning med ett allt mer västorienterat levnadssätt. En miljard kineser vill naturligtvis ha rätt att ha egen bil som svenskarna anser att vi ska ha och inte ifrågasättas.

När det nu i dagarna pratas om Geeelys köp av Volvo "gör inte facken vågen". Härdade av den amerikanska fordonsindustrins krav genom åren gör dem inte gladare när kineserna tar över. I bakgrunden gäller det att rädda jobb för Sverige och i andra hand att sälja bilar. BIlar har blivit en vara som kan produceras var som helst där det finns en marknad. Inte minst uppsvinget i Slovakien  som är världens beroende land av biltillverkning får oss att se upp. Kanske borde det ifrågasättas om vi ska ha ett levnadssätt som kräver en bil i varje hushåll  innan det är för sent.

Det återstår då bara "pingpongdiplomati" om det ska bli någon ordning för formerna för detta vid nästa klimatförhandling. Fler och fler svenskar verkar fatta att det är bara den gröna vägen som är hållbar. Vi har inte råd att vänta. Den långa marschens tid är förbi. Det är nu vi ska handla och det räcker ibland att ställa bilen och åka kollektivt eller cykla. Då får man frisk luft också.

Inga kommentarer: